V Tutanchamónovej hrobke sú podľa všetkého skryté miestnosti

Je takmer isté, že za múrmi hrobky faraóna Tutanchamóna v egyptskom Luxore sú dve dosiaľ neznáme miestnosti. Oznámil to egyptský minister pre pamiatky Mahmúd Damat.

18.03.2016 17:00
Busta Nefertiti
Busta Nefertiti.
debata (2)

Posilnil tak tvrdenie britského egyptológa Nicholasa Reevesa, že taký utajovaný priestor existuje a mohol by skrývať hrobku kráľovnej Nefertiti. Ak by sa teória preukázala, bolo by objavenie miesta posledného odpočinku Nefertiti najvýznamnejším egyptským archeologickým objavom tohto storočia.

„Za dvoma múrmi sú podľa predbežných výsledkov röntgenového skúmania prázdne priestory. Nie sú však úplne prázdne. Obsahujú organické a kovové materiály,“ povedal Damat na tlačovej konferencii v Káhire. Spresnil, že podľa japonského vedca, ktorý skúmanie riadi, sú výsledky isté na 90 percent.

Egypťania najprv preverovali na Reevesov podnet severnú stenu hrobky infračerveným termografom a vlani ohlásili, že zistili rozdielnu teplotu jednotlivých partií steny. Oznámili vtedy, že bude potrebné vykonať ďalší prieskum. Už jeho prvé výsledky vlani v novembri Britovu teóriu o hrobke Nefertiti posilnili. Egyptológovia si nie sú istí, kde Nefertiti zomrela a kde je pochovaná. Najčastejšie sa hovorí o Amarne, čo je 400 kilometrov severne od Luxoru, kde sa našla jej busta.

Nefertiti žila v 14. storočí pred naším letopočtom. Bola hlavnou manželkou kráľa Achnatona, ktorý nastolil monoteistické náboženstvo zasvätené bohu slnka Atona. Je tiež považovaná za nevlastnú matku neskoršieho kráľa Tutanchamóna, ktorý zomrel v roku 1323 pr.n.l. Jej podobu zachytila slávna busta, ktorá sa našla v roku 1912 a ktorá sa teraz vystavuje v berlínskych múzejných zbierkach. Vďaka nej sa Nefertiti stala synonymom krásy.

Tutanchamónovu hrobku našiel v roku 1922 Brit Howard Carter. Na rozdiel od iných luxorských hrobiek bola takmer neporušená a obsahovala 5000 predmetov vrátane slávnej zlatej pohrebnej masky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Tutanchamón #hrobka