Smútok môže poškodiť srdce

Strata blízkej osoby, ak je ešte navyše nečakaná, môže skutočne zlomiť srdce. A to doslova, pretože v prvých 12 mesiacoch po úmrtí sa zvyšuje pravdepodobnosť, že človek utrpí atriálnu fibriláciu.

25.04.2016 15:00
trauma, smútok, žiaľ, nešťastie, strata... Foto:
Strata blízkeho a iné traumatické zážitky skutočne môžu oslabiť fungovanie srdca.
debata

To je najbežnejšia porucha srdcového rytmu, ktorá v 25 percentách prípadov vedie k mozgovej príhode. Riziko vzniku tohto ochorenia sa pri depresii zvyšuje až o 41 percent.

Kritické je obdobie medzi ôsmym a 14. dňom nasledujúcim po úmrtí blízkej osoby. S postupom času pozvoľne klesá.

Úmrtie milovanej osoby je zdrojom veľmi silného stresu, nezávisle od toho, ako človek tomuto stresu čelí.
vedci z Aarhuského univerzity

Dokladuje to dánska štúdia, ktorú realizovali vedci z Aarhuského univerzity. Tí porovnávali klinický obraz 886 120 zdravých jedincov s klinickým obrazom 88 612 pacientov, u ktorých bola v rokoch 1995 až 2014 diagnosti­kovaná fibrilácia predsiení. Ukázalo sa, že v sledovanom období 17 478 pacientov s touto chorobou stratilo partnera.

„Úmrtie milovanej osoby je zdrojom veľmi silného stresu, nezávisle od toho, ako človek tomuto stresu čelí. V tejto obsiahlej štúdii bol stres zo straty blízkej osoby sprevádzaný zvýšením rizika fibrilácie predsiení, ktoré trvalo približne jeden rok,“ uviedli vedci. Štúdia tiež ukázala, že toto riziko je dvakrát vyššie u vdov starších ako 60 rokov a o 57 percent vyššie v prípade, že úmrtie bolo neočakávané.

„Význam tejto štúdie, ktorá je síce obmedzená len na štatistické údaje, spočíva v tom, že vďaka procesu zberu údajov počas dlhšieho obdobia bolo možné určiť počet epizód fibrilácie predsiení u osôb, ktoré stratili partnera, zatiaľ čo pri iných štúdiách táto súvislosť nevyplýva tak jasne,“ vysvetľuje profesor Cesare Fiorentini z inštitútu Cardiologico Monzino v Miláne. "Dánski kolegovia ukázali, ako stres s výrazným psychickým vplyvom, ako môže byť práve strata partnera, môže poškodiť srdce, čo sa prejaví atriálnou fibriláciou. Jej pravdepodobnosť je vyššia v prvých 14 dňoch. Postupne klesá a po dvoch rokoch je nulová. Štúdia tiež ukázala, že riziko je vyššie v prípadoch, že išlo o náhle úmrtie, " dodáva.

Na prvý pohľad by sme mohli byť v pokušení porovnávať atriálnu fibriláciu s kardiomyopatiou tako-tsubo, inak známu ako syndróm zlomeného srdca, ktorá býva zisťovaná najmä u žien v dôsledku bolestnej udalosti alebo chronického stresu, ale aj v dôsledku nečakanej radosti. Tá vyvoláva deformáciu ľavej srdcovej komory s príznakmi podobajúcimi sa infarktu.

„V skutočnosti sú medzi oboma chorobami hlboké rozdiely a ten najvýznamnejší je spojený s faktom, že nezáleží na pohlaví pri vzniku fibrilácie predsiení. Na rozdiel od kardiomyopatie tako-tsubo, ktorá postihuje predovšetkým ženy po menopauze, tu nie je rozdiel medzi stratou manželov, manželiek, ale ide o srdcovú poruchu vyvolanú samotným smútkom,“ uvádza profesor Fioerntini.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smútok #atriálna fibrilácia #poškodenie srdca