Bude sa ľudská DNA vyrábať umelo?

Odborníci na genetiku v Spojených štátoch uvažujú o tom, že by pomocou použitia chemických látok umelo pripravili DNA, ktorá je obsiahnutá v ľudskom chromozóme. Projekt, o ktorom sa nedávno za zatvorenými dverami radili odborníci na Harvardovej univerzite, však podľa denníka The New York Times vyvoláva vo vedeckom svete obavy z možného zneužitia.

27.05.2016 14:00
debata
Umelé vytváranie ľudskej DNA vyvoláva obavy zo... Foto: SHUTTERSTOCK
DNA Umelé vytváranie ľudskej DNA vyvoláva obavy zo zneužitia a mnohí odborníci taký projekt označujú za neetický.

Odborníci, ktorí projekt pripravujú, hovoria o veľkých vedeckých prínosoch a tvrdia, že pôjde o pokračovanie Projektu ľudského genómu (Human Genome Project). Jeho cieľom bolo rozlúštiť viac ako tri miliardy báz ľudského genómu, čo malo byť prínosom pre vývoj nových liekov a diagnostických metód. Nový projekt sa však namiesto čítania genetickej mapy zameria na jej napísanie. Vedci pomocou chemických látok proste ľudskú DNA vytvoria.

Takýto pokus však vyvoláva množstvo etických otázok. Panujú obavy, že projekt by mohol byť zneužitý na umelé vytvorenie človeka bez biologických rodičov s uprednostnením určitých vlastností, napríklad na produkciu vojakov či vytvorenie genetických kópií existujúcich ľudí.

Profesor genetiky na Harvardovej univerzite George Church, ktorý bol jedným z organizátorov stretnutia, hovorí o nedorozumení a nepochopení. Cieľom projektu podľa neho nie je vytvárať ľudské bytosti, ale len bunky. Štúdia navyše nebude zameraná len na ľudskú DNA, ale všeobecne na jej syntézu, čo zahŕňa aj zvieratá, rastliny a mikróby.

No nielen projekt samotný vyvolal vo vedeckom svete pochybnosti. Sporná bola tiež samotná schôdzka. Účastníkov, ktorých bolo asi 150, organizátori vyzvali, aby počas debát nekontaktovali médiá a aby nezverejňovali podrobnosti na sociálnych sieťach. Kvôli nedostatočnej transparentnosti odmietol pozvánku napríklad bioinženier zo Stanfordovej univerzity Drew Endy.

Kritizovaný projekt sa pôvodne nazýval Projekt ľudského genómu 2 (HGP2), čím nadväzoval na pôvodné sekvenovania (čítanie) genómu. Na pozvánke na schôdzku bolo uvedené, že hlavným cieľom je do desiatich rokov pripraviť celý ľudský genóm v bunkovej línii. Počas stretnutia bol výskum premenovaný na HGP-Write (Human Genome Project-Zápis).

Projekt zatiaľ nemá zabezpečené financovanie. Church však uviedol, že prizvaných bolo viacero spoločností a nadácií, z ktorých niektoré už prejavili záujem. Oslovená bude aj americká federálna vláda. Americký Národný ústav zdravia (NIH) záležitosť odmietol komentovať s tým, že vec je vo veľmi skorom štádiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #DNA #genetika #zneužitie