Konzumácia ovocia a zeleniny pomáha proti depresiám a demencii

Zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny je pravdepodobne spojená s pocitom väčšej spokojnosti so sebou samým a s nižším nebezpečenstvom vzniku depresie aj demencie. Je známe, že konzumácia minimálne piatich porcií ovocia a zeleniny denne pomáha v boji proti rôznym chorobám, ale len málo štúdií sa doteraz zaoberalo súvislosťami medzi výživou, pocitom spokojnosti a dobrým duševným zdravím.

07.06.2016 15:00
zelenina, šalát, jedlo, žena Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Aby sme sa dobre cítili a boli duševne v pohode, nestačí zjesť denne oných päť porcií ovocia a zeleniny, ako sa odporúča, ale skôr sedem až osem, pričom jednou porciou sa rozumie 80 gramov. Britskí vedci z Warwickej univerzity pri svojom výskume sledovali takmer 80-tisíc náhodne vybraných osôb. Za použitia matematických a štatistických metód analyzovali odpovede účastníkov štúdie, ktorí odpovedali na veľmi podrobné otázky týkajúce sa stravovacích návykov, zdravotného stavu, pocitu spokojnosti či, naopak, depresie.

Pokiaľ ide o pocit spokojnosti a duševného zdravia, vyšiel najavo silný vzťah medzi množstvom skonzumovaného ovocia a zeleniny, a to nezávisle od ďalších okolností, či už demografických, sociálnych, alebo ekonomických, napísal francúzsky denník Le Figaro.

„Štatistický efekt ovocia a zeleniny bol prekvapením,“ uvádza jedna z autoriek štúdie, profesorka Sarah Stewardová-Brownová z Warwickej univerzity. „Vedci zaoberajúci sa skúmaním spokojnosti berú len veľmi málo do úvahy, ako sa pacient stravuje,“ dodáva. A zdôrazňuje, že tieto výsledky sú len predzvesťou ďalšieho výskumu a že budú potrebné ďalšie štúdie, aby tieto súvislosti boli potvrdené a spresnené.

Podľa Pascala Barbergera-Gateaua z francúzskeho výskumného ústavu Inserm 897 už mnohé štúdie ukázali, že konzumácia zvýšených dávok ovocia a zeleniny je spojená s nižším rizikom vzniku demencie u starých ľudí.

„Len málo štúdií sa však zaoberalo dosahom výživy v priebehu detstva či v strednom veku. Niektoré však ukázali, že dieťa, ktorému bolo podávané veľa ovocia a zeleniny, ako aj doma varených pokrmov, malo v štyroch rokoch celkový inteligenčný kvocient (IQ), verbálne IQ a pamäťové schopnosti vyššie než deti s iným stravovacím režimom,“ upozorňuje Barberger-Gateau.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #depresia #demencia #duševná pohoda