Neandertálci žili v jaskyniach už pred 176 500 rokmi

Neandertálci si zariaďovali bývanie v jaskyniach už pred 176 500 rokmi. Podľa vedcov z Francúzska, Belgicka a Holandska o tom svedčia stopy v jednej z jaskýň v južnom Francúzsku, ktorú objavili speleológovia už v roku 1990. Praľudia v nej zanechali kruhové kvapľové štruktúry a kosti, ktoré ukazujú na organizáciu práce a pravdepodobne na organizovanie rituálov.

08.06.2016 14:00
debata (8)

Doterajšie najstaršie stopy neandertálskej „civilizácie“ sa datujú zhruba do obdobia pred 38 000 rokmi. Zistenie tejto skutočnosti oneskorila jednak generačná výmena medzi paleontológmi, ktorí jaskyňu v Bruniquel skúmali po jej objavení a potom znova až pred tromi rokmi a využitie nových metód na zistenie staroby nájdených predmetov.

Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
Neandertálec Ilustračné foto

V polovici 90. rokov sa karbónovou metódou zistilo, že tam sú kosti staré už 47 000 rokov. Od roku 2013 k tejto technike pribudla trojrozmerná počítačová analýza a vypočítavanie staroby kvapľov opracovaných ľudskou rukou z pomeru obsahov tória a uránu. Pretože sa žiadny iný ľudský druh v oblasti nevyskytoval, prisudzujú vedci aktivitu v jaskyni neandertálcom. Tí na Zemi žili pred 40 000 až 250 000 rokmi.

„Domnievame sa, že sme preukázali, že neandertálci boli schopní ísť pod zem v nepriateľskom prostredí, používať oheň ako svetlo a robiť neobvyklé veci, ktoré sa netýkajú len obyčajného prežívania,“ povedal Jacques Jaubert z univerzity v Bordeaux.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #jaskyňa #neandertálci #pračlovek #civilizácia #paleontológ