Väčší tanier rovná sa väčšie porcie

Kto chce pochopiť, aké veľké porcie teraz jeme, nemal by zamieriť do supermarketu, ale do starožitníctva. Drobný kalíšok ako pre bábiku je vraj na víno a to, čo vyzerá ako dezertný tanier, je tanier na hlavný chod. Po návrate do modernej kuchyne potom človek zistí, aké je všetko obrovské, napísal britský denník The Guardian.

10.06.2016 11:13
debata
Ilustračná foto Foto: SHUTTERSTOCK
jedlo, muž, tanier, burger Ilustračná foto

Plytké taniere majú bežný priemer 28 cm, oproti 25-centimetrovým ešte v 50. rokoch. Väčší rozmer tanierov, samozrejme, neznamená, že by sme mali jesť väčšie porcie, ale práve to sa obyčajne deje. Psychológ Brian Wansink uskutočnil niekoľko experimentov potvrdzujúcich, čo nám hovorí zdravý rozum: že predimenzovanie riadu núti ku konzumácii väčších porcií.

A pretože sa to nezdá, myslíme si, že si doprajeme stále rovnaké porcie. „Hlavným nebezpečenstvom týchto kuchynských pascí je to, že si takmer každý myslí, že je voči nim imúnny,“ napísal Wansink vo svojej knihe Mindless Eating: Why We Eat More Than We Think (Bezhlavé jedenie: Prečo jeme viac, ako si myslíme).

Jedinými osobami, ktoré odolávajú, sú deti. Až do troch alebo štyroch rokov majú schopnosť prestať jesť, keď sú sýte. Po dosiahnutí tohto veku túto schopnosť strácajú a už sa im nikdy nevráti. Jeden prieskum z 80. rokov v Spojených štátoch ukázal, že aj keď boli trojročným deťom naservírované malé, stredné a veľké porcie makarónov so syrom, vždy zjedli rovnaké množstvo. Naproti tomu päťročné deti zjedli viac z XL porcií.

Výživová poradkyňa Marion Nestelová už pred desiatimi rokmi poznamenala, že ľudia majú skrátka v povahe jesť, keď môžu, a jesť viac, keď majú k dispozícii väčšiu porciu. Britská nadácia pre zdravé srdce v roku 2013 uverejnila správu o tom, ako sa od roku 1993 zväčšili v krajine porcie jedla. Obľúbený mafin vtedy vážil päť gramov, zatiaľ čo o dvadsať rokov neskôr až 130 g. Zväčšili sa aj polotovary.

Kým porcie v kaviarňach a reštauráciách sú často gigantické, odporúčané množstvo jedla býva nerealisticky malé. Zmätenie ohľadom veľkosti porcií je spájané s faktom, že ľudia často stratili veľa základných kuchárskych inštinktov. Keď teda britské ministerstvo zdravotníctva vyhlási, že ideálna porcia karfiolu je „osem ružičiek“, ľuďom to pri bežnom varení veľa nepovie.

Prieskum v Južnej Kórei v roku 2010 u 1 500 s­tarších Juhokórejčanov, naopak, ukázal, že vďaka tradičnej kuchyni majú dobrú predstavu o tom, koľko čoho zjesť. Zhodli sa napríklad na tom, že jedna porcia bielej ryže je 75 gramov. Kto však toto povedomie nemá, je vydaný napospas potravinárskemu priemyslu. Spoločnosti majú v čase nadbytku dvojakú stratégiu: Buď predávajú malé porcie za vysokú cenu, alebo sa nám, ako sa zdá, snažia predať jedla viac.

Vedci z Cambridgeskej univerzity vlani uskutočnili pokus v miestnej krčme nazvanej The Pint Shop. Keď majitelia používali väčšie poháre s objemom 370 mililitrov namiesto menších pohárov o objeme 300 mililitrov, vzrástol predaj štandardnej jednotky vína o deväť percent. Väčší pohár vraj dával ľuďom pocit, že pijú menej, takže pili rýchlejšie. Vedúca výskumu Theresa Marteauová dúfa, že vláda sa experimentmi, ako bol ten jej, inšpiruje a zasadí sa o dostupnosť menších porcií. Efekt v The Pint Shop bol však opačný – odvtedy servírujú nápoje len vo veľkých pohároch.

debata chyba
Viac na túto tému: #strava #jedlo #veké porcie #prejedanie sa