Nová liečba dokáže zastaviť sklerózu multiplex

Ťažko chorí pacienti s roztrúsenou sklerózou môžu opäť chodiť, pracovať a aj športovať. Pomohla im experimentálna terapia, ktorá prostredníctvom chemoterapie zničila ich imunitný systém a ten neskôr lekári obnovili pomocou kmeňových buniek z kostnej drene.

14.06.2016 14:00
debata
Nová liečba dokáže zastaviť sklerózu multiplex Foto: SHUTTERSTOCK
hlava, mozog, žena Nová liečba dokáže zastaviť sklerózu multiplex

Dosiaľ na sklerózu multiplex neexistuje bežne dostupný liek a nie je ani presne známe, čo toto ochorenie spôsobuje. Hlavným podozrivým je však práve imunitný systém, ktorý začne útočiť na nervové bunky centrálnej nervovej sústavy. Choroba postihuje v prevažnej miere dospelých ľudí v aktívnom veku od 20 do 40 rokov. Jej výskyt je častejší u žien, má ťažký priebeh a môže sa skončiť predčasnou smrťou.

Túto novú liečbu zatiaľ absolvovalo len 24 pacientov. Až u 70 percent z nich sa choroba prestala rozvíjať a u 40 percent začali symptómy ustupovať. Niektorí pacienti po absolvovaní liečby sa mohli vrátiť do zamestnania či školy, mohli opäť šoférovať a mať deti. Jennifer Molsonovej diagnostikovali roztrúsenú sklerózu v roku 1996 a experimentálnu liečbu podstúpila v roku 2002. „Nemohla som ani chodiť, ani pracovať, potrebovala som pomoc asistenta. Teraz kráčam sama, žijem vo vlastnom dome, pracujem na plný úväzok, vydala som sa a dokonca som bola opäť lyžovať,“ povedala Molsonová.

Výsledky štúdie boli teraz zverejnené v odbornom žurnále The Lancet. Výskum viedol Mark Freedman z Univerzity v Ottawe. „Jennifer ma jeden deň úplne vydesila, keď prišla na kliniku vo vysokých podpätkoch. Predtým ledva dokázala stáť,“ povedal Freedman.

Na pokusnej štúdii sa zúčastnili pacienti s agresívnou formou sklerózy multiplex. Procedúra zahŕňa získanie mladých kmeňových buniek z kostnej drene. Tie sú očistené a zmrazené. Potom pacienti dostávajú vysoké dávky chemoterapie používanej pri leukémii. Chemoterapia prakticky zničí ich imunitný systém. Potom treba transplantovať kmeňové bunky späť do tela a tie pomôžu vybudovať nový imunitný systém, ktorý už neútočí na centrálnu nervovú sústavu. Následne lekári 13 rokov sledovali stav pacientov.

„Variácia tohto postupu sa používa pri leukémii už desaťročia, no jej použitie pri autoimunitných ochoreniach je relatívne nové,“ uviedol Harold Atkins z Ottawskej nemocnice.

„Treba však povedať, že takáto liečba má veľa nežiaducich vedľajších účinkov a rizík a je vhodná len pre malú časť pacientov s veľmi aktívnou formou sklerózy multiplex,“ dodal. Počas pokusu jeden pacient umrel na zlyhanie pečene, ďalší potreboval pre komplikácie s pečeňou intenzívnu starostlivosť. Takisto je nutné otestovať túto novú liečbu na väčšej vzorke pacientov, aby sa potvrdila jej účinnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #skleróza #skleróza multiplex