Spôsobuje umelé osvetlenie ochorenia?

Okrem vyváženej stravy a pohybu by ľudia mali na upevnenie svojho zdravia zvážiť aj vypnutie umelého osvetlenia. Vyplýva to z novej štúdie zverejnenej v žurnále Current Biology, v ktorej výskumníci pozorovali viacero negatívnych vplyvov umelého osvetlenia na zdravie pokusných myší.

15.07.2016 14:00
doktorka, nespavosť, starí ľudia, svetlo,... Foto:
Mnoho ľudí často pracuje v noci, čo môže negatívne vplývať na ich zdravie.
debata (1)

„Náš výskum potvrdil, že pravidelný cyklus svetla a tmy je dôležitý pre zdravie,“ uviedla Johanna Meijerová z Lekárskeho centra Leidenskej univerzity v Holandsku. „Dokázali sme, že narušenie tohto prirodzeného rytmu negatívne ovplyvňuje širokú škálu zdravotných parametrov.“ Tieto parametre zahŕňajú neželanú aktivizáciu imunitného systému, ktorý sa začne správať akoby bojoval proti zápalovým ochoreniam, ďalej úbytok svalovej hmoty a skorší nástup príznakov osteoporózy. Všetko sú to príznaky, ktoré sa najčastejšie spájajú so starnutím organizmu ľudí a zvierat.

Vedci však prišli aj s povzbudzujúcim zistením. „Dobrá správa je, že tieto negatívne účinky na zdravie sa dajú pomerne rýchlo zvrátiť, keď sa obnoví prirodzený denný cyklus svetla a tmy,“ povedala Meijerová.

Dobrá správa je, že tieto negatívne účinky na zdravie sa dajú pomerne rýchlo zvrátiť, keď sa obnoví prirodzený denný cyklus svetla a tmy.
Johanna Meijerová, Lekárske centrum Leidenskej univerzity v Holandsku

Pre skúmanie vzťahu medzi denným rytmom a vznikom ochorení výskumníci vystavili myši celodennému svetlu v priebehu 24 týždňov. Počas tohto obdobia sledovali ich zdravotný stav. Takto zistili, že cirkadiánny rytmus myší sa podarilo narušiť až o 70 percent, čo prekvapujúco viedlo aj k oslabeniu fungovania svalov a ich úbytku. Zhoršil sa aj stav kostí myší a ich imunitný systém sa začal správať, akoby chcel bojovať proti cudzorodým patogénom. Potom vedci myši na dva týždne vrátili do normálneho denného rytmu a za tento čas sa ich biologický rytmus znormalizoval a zdravotné problémy sa podarilo zvrátiť.

Tieto zistenia naznačujú, že ľudia by mali dbať na to, ako často a na ako dlho sú v noci vystavení umelému osvetleniu. Týka sa to najmä starších ľudí a ľudí so zdravotnými problémami.

Je to dôležité zistenie, pretože až 75 percent svetovej populácie je vystavenej umelému osvetleniu počas noci. Dlhotrvajúce osvetlenie je bežné napríklad v ošetrovateľských domoch a na jednotkách intenzívnej starostlivosti a takisto mnoho ľudí pracuje v noci.

„O svetle a tme sme zvykli uvažovať ako o neškodnom alebo neutrálnom faktore vplývajúcom na naše zdravie,“ uviedla Meijerová. „Mnoho výskumov z laboratórií po celom svete však stále jasnejšie hovorí, že to tak nie je. Zrejme to nie je prekvapujúce zistenie, keďže život sa vyvíjal v rámci konštantného cyklu striedania sa dňa a noci. Organizmus sa tomuto rytmu prispôsobil, a preto v súčasnej dobe môže narušenie biologického rytmu spôsobovať zdravotné ťažkosti.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #osvetlenie #ochorenia #lampy #svetlo