Vírus Zika možno prenášajú aj bežné tropické komáre

Brazílski vedci odhalili vírus Zika v bežnejšie sa vyskytujúcich tropických a subtropických komároch, nie len v moskytoch. Tých pôvodne považovali za výhradných nositeľov nákazy. Podľa agentúry Reuters však varovali, že na potvrdenie nálezu vírusu v tele komárov Culex quinquefasciatus sú potrebné ďalšie testy.

22.07.2016 15:09
zika, komáre Foto: ,
Komáre Culex quinquefasciatus sa v prírode vyskytujú častejšie ako druh Aedes aegypti, ktorý primárne vírus Zika šíri.
debata

Podľa vedcov je potrebné preveriť, či komáre tohto druhu sú skutočne schopné prenášať vírus na človeka, a ak áno, v akej miere. Vedci z výskumnej Nadácie Oswalda Cruza objavili stopy vírusu v tele komárov Culex quinquefasciatus v okolí mesta Recife na severovýchode Brazílie. Táto oblasť je od vlaňajška vírusom Zika najviac zasiahnutá.

Komáre Culex quinquefasciatus sa v prírode vyskytujú častejšie ako druh Aedes aegypti, ktorý primárne vírus Zika šíri. Žijú po celom svete v oblastiach s tropickým a subtropickým podnebím. Na rozdiel od druhu Aedes aegypti, ktorý žije v mestách a napáda najmä človeka, žijú komáre Culex quinquefasciatus v zalesnenom poraste a živia sa aj krvou vtákov a iných zvierat, nie len ľudí.

Tento rok v marci brazílski vedci oznámili, že sa im podarilo laboratórne preniesť vírus Zika do tela komárov rodu Culex. Neboli si však vtedy istí, či komáre môžu byť nositeľmi tohto vírusu v prírode. Terajšie výskumy vraj naznačili, že Culex quinquefasciatus potenciálnym nositeľom vírusu byť môže.

Zatiaľ podľa Reuters zostáva otvorených veľa nezodpovedaných otázok. Nie je napríklad jasné, či komáre, aj keby boli nositeľmi vírusu, môžu znamenať pre človeka vážne nebezpečenstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #vírus Zika