Samica australopiteka Lucy zahynula podľa vedcov po páde zo stromu

Známa samica australopiteka Lucy, ktorá žila zhruba pred 3,2 miliónom rokov, zahynula zrejme po páde zo stromu. V štúdii zverejnenej v aktuálnom odbornom magazíne Nature to tvrdí tím vedca Johna Kappelmana z Texaskej univerzity v Austine. Viacero vedcov však s novým výkladom nesúhlasí, a to vrátane jedného z objaviteľov kostry Donalda Johansona, poznamenala agentúra AP.

30.08.2016 16:01
debata (3)
zväčšiť V roku 1974 našli veci v Nigérii asi 40 percent... Foto: Reuters
Lucy, australopitek V roku 1974 našli veci v Nigérii asi 40 percent kostí tela Lucy.

Odborníci pri novom výskume kostí zistili, že možná predchodkyňa človeka utrpela viaceré zlomeniny kostí, čo by zodpovedalo pádu z výšky. Australopitek afarský, príslušníkom ktorého bola aj Lucy, žil na stromoch, pripomenula agentúra DPA. Či bol australopitek afarský priamym predchodcom terajšieho človeka, sa vedci doteraz nezhodli.

„Nemyslím si, že trpela,“ uviedol Kappelman k smrti Lucy. Analýza ukázala na zlomeniny v pravej paži, ľavom ramene, pravom členku a ľavom kolene.

Niektorí vedci, ktorí s výsledkom bádania Kappelmana nesúhlasia, upozornili na to, že väčšina kostných fraktúr je dobre zdokumentovaná a považuje sa za následok fosilizačného procesu či erózie, vznikli tak teda až po smrti Lucy.

zväčšiť Profesor John Kappelman s 3D kosťami Lucy.... Foto: Reuters
John Kappelman, Lucy, australopitek Profesor John Kappelman s 3D kosťami Lucy. Fraktúry podľa jeho tímu ukazujú na to, že zomrela po páde zo stromu.

Kappelman sa mýli napríklad aj podľa paleoantropológa Tima Whita z Kalifornskej univerzity. Ten sa domnieva, že vedci v Texase sa zamerali iba na praskliny, ktoré by mohli ukazovať na pád z výšky, úplne však vynechali ďalšie početné fraktúry.

Dlhé roky sa snažil záhadu smrti Lucy rozlúštiť aj jej objaviteľ Johanson. „Neexistuje žiadny definitívny dôkaz o tom, ako zomrela,“ citovala AP Johansona.

Kosti Lucy objavili americkí archeológovia v Etiópii v novembri roku 1974. Meno dostala samica hominida podľa piesne skupiny Beatles s názvom Lucy in The Sky with Diamons. Našlo sa asi 40 percent kostí tela, a to vrátane panvy, stavcov, rebier alebo stehennej kosti, čo vedcom poskytlo dôležité informácie o vzhľade, pohybe i spôsobe života australopitekov.

O Lucy je napríklad známe, že v čase smrti bola mladá, avšak už dospelá. Chodila vzpriamene, príležitostne však svoje dlhé ruky využívala na lezenie po stromoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucy #australopitek