Brazílski vedci vyvinuli vakcínu proti závislosti od kokaínu

Brazílski vedci vyvinuli vakcínu proti závislosti od kokaínu, ktorú teraz začali skúšať na zvieratách. Informovala o tom agentúra AFP. Cieľom prípravku, ktorý stimuluje produkciu protilátok proti kokaínu v imunitnom systéme, je znížiť euforizujúce účinky drogy. V Brazílii je podľa národného štatistického úradu štyrikrát vyššia spotreba kokaínu, než je svetový priemer.

06.09.2016 15:55
debata (1)

„Tieto protilátky zachytia kokaín a zabránia mu dospieť do mozgu, čím znížia euforizujúci účinok drogy. Tým by mal potom používateľ stratiť o konzumáciu drogy záujem,“ vysvetlil princíp vakcíny profesor Angelo de Fátima z katedry organickej chémie federálnej univerzity brazílskeho štátu Minas Gerais.

De Fátima pripomenul, že vedci v USA taktiež vyvíjajú podobnú vakcínu za rovnakým účelom. „Naša molekula je ale odlišná od tej severoamerickej, nemá bielkovinovú časť,“ uviedol de Fátima bez toho, aby ale odhalil názov použitej molekuly, lebo tá ešte nie je patentovaná.

Vakcína brazílskych vedcov by mohla pomôcť liečbe závislosti od kokaínu. Aplikovať by sa mala ale len pacientom, ktorí majú o vyliečenie naozaj záujem. Mohla by sa tiež predpisovať ako forma prevencie pre maloletých z ohrozených skupín mládeže, navrhujú brazílski vedci.

Kokaín vyvoláva krátkodobo silné euforizujúce účinky, navodzuje pocit radosti a rozjasnenej mysle, ale môže narušiť sebakontrolu a objektivitu myslenia aj vyvolať agresiu. Predstavuje tiež značnú záťaž pre kardiovaskulárny systém. Dlhodobé užívanie kokaínu vedie najmä k psychickej závislosti.

Kokaín sa získava z juhoamerického kríka kokainovník pravý, ktorého listy používali už starí Inkovia v Južnej Amerike na zaháňanie únavy a hladu. Propagovaním koky, nie kokaínu, sa preslávil najmä bolívijský indiánsky prezident Evo Morales, ktorý ju pred rokmi demonštratívne žuval aj na zasadnutí Komisie OSN pre narkotiká vo Viedni.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kokaín #závislosť od drog #vakcína