Podplatení vedci pred 50 rokmi zľahčili vplyv cukru na infarkt

Podľa najnovšie zverejnených historických dokumentov cukrárenský priemysel v 60. rokoch minulého storočia podplatil vedcov, aby bagatelizovali spojitosť medzi cukrom a vznikom srdcového infarktu. Namiesto toho vinu zvalili na tuk.

14.09.2016 09:00
cukor, sladkosti, čokoláda, cukríky Foto:
debata

V pondelok publikované interné dokumenty z oblasti cukrárenského priemyslu naznačujú, že päť desaťročí výskumu zameraných na súvislosť medzi výživou a srdcovými ochoreniami ovplyvnil cukrárenský priemysel.

Dokumenty ukazujú, že obchodná skupina Sugar Research Foundation, dnes známa ako Sugar Association, zaplatila v roku 1967 trom vedcom z Harvardskej univerzity, každému približne 50 000 dolárov, aby vydali štúdiu o cukru, tuku a srdcových ochoreniach. Daný článok minimalizoval koreláciu medzi cukrom a srdcovými chorobami a naopak, očierňoval nasýtené tuky.

Ide o veľmi dôležité odhalenia, pretože debata o negatívnych dopadoch jedenia cukru a nasýtených tukov pokračuje dodnes. Tento prípad zverejnil profesor medicíny Stanton Glantz, ktorý sa k tejto záležitosti pre americký denník The New York Times vyjadril: „ Predstavitelia cukrárenského priemyslu boli schopní na niekoľko dekád odsunúť diskusiu o cukre na druhú koľaj. Bol to veľmi chytrý krok zo strany cukrárenského priemyslu, pretože revízne štúdie majú tendenciu formovať celkovú vedeckú debatu, najmä ak sú zverejnené v renomovanom vedeckom časopise.“

Profesorka výživy a verejného zdravia z New York University Marion Nestleová označila najnovšie zistenia za „presvedčivý dôkaz toho, že cukrárenský priemysel inicioval výskum na explicitné zbavenie viny cukru ako hlavného faktoru vzniku srdcových chorôb.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tuk #cukor #srdcový infarkt