Vedci majú novú metódu na liečbu leukémie

Nová metóda pomôže lekárom odhadnúť, ako budú pacienti s chronickou lymfocytovou leukémiou reagovať na najmodernejšiu liečbu. Odborníci z Masarykovej univerzity a Fakultnej nemocnice Brno na ňu získali český patent.

19.09.2016 15:00
leukemia Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Metóda je založená na meraní hladiny molekúl, ktoré regulujú činnosť B-lymfocytov, teda buniek imunitného systému, ktoré pri leukémii podliehajú rakovinovému bujneniu.

„Chronická lymfocytárna leukémia patrí medzi najčastejšie leukémie u dospelých ľudí. Prognóza tejto choroby a reakcie na liečbu je však u každého chorého veľmi rozdielna. Naša metóda môže lekárom pomôcť čiastočne predpovedať, či budú pacienti na konkrétnu terapiu reagovať,“ uviedol Marek Mráz, ktorý výskumný tím viedol.

Leukémia môžu vzniknúť tak, že sa začnú nekontrolovane množiť B-lymfocyty. Infekciu rozoznávajú B-lymfocyty pomocou takzvaných B-bunkových receptorov, teda molekúl na svojom povrchu, ktoré pri stretnutí s infekciou dajú bunke signál na množenie. Práve táto signálna dráha je pri vzniku leukémie nesprávne regulovaná a niektoré moderné lieky sú založené na jej blokovaní. „Uviedli sme, že aktivitu tejto signálnej dráhy riadia molekuly microRNA, a práve hladinu dvoch týchto molekúl meriame. Pacienti, ktorí majú ich hladinu nízku, budú mať s veľkou pravdepodobnosťou agresívnejšiu podobu choroby a budú horšie reagovať na liečbu,“ opísal Mráz princíp patentu. Odborníci teraz zisťujú možnosti spolupráce s komerčným partnerom, ktorý by mohol vyvinúť testovaciu súpravu na bežné využitie v nemocniciach.

Patent je jedným z výsledkov práce výskumného tímu, ktorý 15. septembra dostane prestížne ocenenie Českej spoločnosti pre biochémiu a molekulárnu biológiu – Cenu Jozefa V. Koštířa. Vedci ďalej pracujú na výskume signalizačnej dráhy ovplyvňujúcej vznik leukémie a účinku látok, ktoré ju môžu blokovať. „Hľadáme potenciálne kombinácie liekov, ktoré by mohli jednak blokovať nami skúšanú signalizačnú dráhu, jednak útočiť na rakovinové bunky cez ďalšie molekuly umiestnené na povrchu B-lymfocytov,“ doplnil Mráz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #vedci #pacienti #leukémia