Častice znečisteného vzduchu sa usádzajú v mozgu

Zistili to britskí a mexickí vedci, ktorí skúmali mozgové tkanivo ľudí žijúcich v Mexiku a Manchestri. Výsledky ich výskumu poskytujú prvý dôkaz o tom, že častice magnetitu sa môžu zo znečisteného ovzdušia dostať do mozgu.

23.09.2016 15:00
mozog, vzduch Foto:
Ilustračné foto.
debata

Štúdiu, v ktorej sa problematike venovali, zverejnili v magazíne Proceedings of the National Academy of Sciences. "Keď študujete dané tkanivo, vidíte častice medzi bunkami a po vykonaní magnetickej extrakcie objavíte milióny častíc v jedinom grame mozgového tkaniva.

To je milión príležitostí na jeho poškodenie,“ vyjadrila sa vedúca autorka štúdie Barbara Maherová z univerzity v Lancastri. Odborníci analyzovali mozgové tkanivo 37 ľudí, z ktorých 29 vo veku od troch do 85 rokov pochádzalo z mexickej metropoly. Zvyšných osem patrilo ľuďom od 62 do 92 rokov žijúcich v Manchestri.

Častice magnetitu sa v mozgu nachádzajú aj prirodzene, ale nie vo veľkom množstve a ako zistili experti, od častíc pochádzajúcich zo znečistenia sa líšia aj tvarom. "Sú guľovitého tvaru a okolo ich povrchu sa nachádzajú malé kryštáliky,“ vysvetlila Maherová.

"Je to mimoriadny objav. Je to celkom nová oblasť, ktorú treba preskúmať a zistiť, či tieto častice spôsobujú alebo zhoršujú neurodegeneratívne ochorenia,“ dodala. Spomínané častice majú veľkosť približne 200 nanometrov čo je asi 250-krát menej, ako je hrúbka ľudského vlasu.

Podľa spoluautora štúdie Davida Allsopa z Lancasterskej univerzity, ktorý sa venuje výskumu Alzheimerovej choroby a iných neurodegenera­tívnych ochorení, by častice mohli byť rizikovým faktorom pri ich vzniku. "Tieto častice tvorí železo a železo je veľmi reaktívne.

Takže to takmer isto nejakým spôsobom poškodí mozog. Podieľa sa na tvorbe veľmi reaktívnych molekúl, takzvaných reaktívnych foriem kyslíka, ktoré produkujú oxidačné poškodenia.

Vieme, že oxidačné poškodenia sa podieľajú na poškodení mozgu u pacientov s Alzheimerovou chorobou, takže ak máte železo v mozgu, je veľmi pravdepodobné, že narobí škodu. Nemôže to byť neškodné,“ uviedol. Vplyv magnetitu na spomínané ochorenia však vedci zatiaľ nepotvrdili.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #znečistenie