Ľadový muž Ötzi zamestnáva vedcov už 25 rokov

Mumifikované telo ľadového muža Ötziho aj 25 rokov po tom, čo ho objavil pár turistov v talianskych Alpách, zostáva nevyčerpateľnou studnicou informácií pre vedcov, ktorí ešte neprenikli do všetkých jeho záhad. Keď ho v roku 1991 objavili nemeckí turisti Helmut a Erika Simonovci v 3 210 metroch nadmorskej výšky, bolo telo tak dokonale konzervované, že polícia začala vyšetrovanie príčiny úmrtia.

14.10.2016 15:00
debata (10)
Ötzi ako je vyobrazený v rakúskom múzeu... Foto: MAMUZ.AT
Ötzi, ľadový muž, Mistelbach Ötzi ako je vyobrazený v rakúskom múzeu Mistelbach.

Čoskoro sa ukázalo, že muž nezomrel včera alebo predvčerom: múmia, ktorú odhalil ľadovec vo Val Senales ustupujúci z dôvodu otepľovania ovzdušia, je stará viac ako päťtisíc rokov. Ide o senzačný objav, ktorý vyvolal veľa otázok, z ktorých mnohé ešte neboli zodpovedané.

Ötzi, ktorý bol pomenovaný podľa údolí Ötz pri rakúskych hraniciach, kde bol objavený, bol úplne prirodzene mumifikovaný a jeho bunky, ktoré boli doslova zmrazené, si zachovali svoju vlhkosť. „Tento ľadový muž je nepochybne jednou z najvýznamnejších múmií v histórii ľudstva,“ pripomína Angelika Fleckingerová, riaditeľka múzea v talianskom Bolzane, kam vlani starostlivo konzervovaný Ötzi prilákal vyše 260-tisíc návštevníkov. „Múmia otvorila unikátnu bránu do prehistorickej epochy a ponúka nám neuveriteľné množstvo informácií,“ dodáva.

Skúmanie Ötziho stále pokračuje tak, ako sa vedecké nástroje zdokonaľujú. V roku 2001 bola oficiálne stanovená príčina smrti: ľadový muž, ktorý zomrel medzi rokmi 3 350 a 3 100 pred Kristom, vykrvácal po tom, čo bol zasiahnutý zozadu do ľavého ramena šípom. Vedci potom zistili, že krátko pred smrťou jedol mäso kozorožca a že k smrti došlo na jar podľa peľu, ktorý tiež prehltol.

Podľa sekvenovania jeho genómu z roku 2012 vedci určili, že mal hnedé oči, čierne vlasy a že bol potomkom populácie, ktorej korene sú prítomné na Sardínii a na Korzike. Je tiež známe, že mal asi 46 rokov, keď zomrel. To bol na tú dobu úctyhodný vek. Meral zhruba 160 centimetrov a vážil asi 50 kilogramov. Jeho noha zodpovedala dnešnej veľkosti 38.

Vedci tiež objavili, že mal alergiu na mliečne výrobky a že mal sklony ku kardiovaskulárnym chorobám, ktoré sú v súčasnosti považované za dôsledok moderného životného štýlu. Analýza baktérií nájdených v jeho žalúdku zrejme potvrdzuje, že k veľkej migračnej vlne z Blízkeho východu do Európy došlo v menej vzdialenej dobe, než sa myslelo. Vedcov zvlášť zaujíma baktéria Helicobacter pylori, ktorá je dnes veľmi rozšírená a je spájaná so vznikom vredov a zhubných nádorov, zdôrazňuje bakteriológ Albert Zink, riaditeľ inštitútu zaoberajúceho sa štúdiom múmie v Bolzane. „Možno že išlo o vtedy užitočnú baktériu, ktorá uľahčovala trávenie surového mäsa a ktorá sa neskôr stala patogénnou,“ hovorí.

Veľké tajomstvo však dosiaľ panuje okolo totožnosti Ötziho. Niekoľko nedávnych štúdií ukázalo, že jeho starostlivo ušitý odev sa skladal z kože piatich rôznych druhov zvierat, okrem iného z medveďa, kozy a ovce. Kto to však bol? Bol to šaman, so svojimi 61 tetovaniami zodpovedajúcimi akupunktúrnym bodom? Vydedenec? Prečo sa pohyboval v takej nadmorskej výške? Prečo ho zabili?

Vzhľadom na globálne otepľovanie ovzdušia by alpské ľadovce mohli v dohľadnom čase vydať pozostatky ďalších ľadových mužov či žien. „Topenie ľadovcov nám dáva nádej, že urobíme ďalšie objavy,“ zdôrazňuje Albert Zink.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #múmia #Alpy #mumifikovaná mŕtvola #Ötzi #ľadový muž