Za prudké zmeny nálady osemročných chlapcov môžu hormóny

Mnohí rodičia sa pýtajú, prečo má ich osemročný potomok náhle zlú náladu, háda sa s kamarátmi a pri najmenšom konflikte prepuká v plač. Podľa nového austrálskeho výskumu za tým všetkým väzia hormóny, píše taliansky denník La Repubblica.

03.11.2016 16:02
debata

Ako bolo už dávno dokázané, pubertu u dievčat charakterizujú prudké zmeny nálady. Výskum Murdoch Children' Research Institute z austrálskeho Melbourne však prvýkrát ukazuje, že vo fáze veku označovanej ako adrenarche, ktorá sa začína v ôsmich alebo deviatich rokoch a je charakterizovaná vznikom ochlpenia vďaka stimulácii androgénnych hormónov, môže byť zodpovedná za podobné emotívne problémy a zmeny v správaní tiež u chlapcov. Mnohí rodičia sa čudujú, že ich osemročný synček má náhle zlú náladu, háda sa s kamarátmi a pri najmenšej provokácii začne plakať.

Rozsiahla štúdia, ktorá bola publikovaná v Journal of Adolescent Health a do ktorej bolo zahrnutých viac ako 1 200 žiakov základnej školy, ukázala, že chlapci s vyššími hladinami adrenálnych androgénov – hormónov, ako je testosterón – nahlasujú aj častejšie problematické správanie a emotívne zmeny. Pri tejto dlhodobej štúdii vedci sledovali chlapcov tri roky a zaznamenávali hormonálne zmeny a sociálne a emotívne správanie prostredníctvom dotazníkov a vzoriek slín.

Nie je jasné, prečo tieto hormóny majú väčší vplyv na chlapcov ako na dievčatá, ani prečo sú niektorí chlapci zvlášť citliví, uvádza šéf výskumu George Patton. Predpokladá sa, že tu má vplyv prostredie, v ktorom chlapci vyrastajú, alebo genetická výbava. Výsledky môžu mať významný vplyv na to, ako sú chlapci tejto vekovej skupiny, ktorá je tradične považovaná za latentnú, v ktorej sa toho veľa nedeje, vychovávaní a vzdelávaní.

Hoci sa v čase adrenarche zvonku nič očividné nedeje, v organizme chlapcov prebiehajú početné procesy. „Doteraz nám nebolo jasné, prečo sa v období predchádzajúcom puberte prejavujú vo vyššej miere problémy v správaní a citová labilita,“ uvádza Patton.

Záujem vedcov sa totiž doteraz sústreďoval na prvé roky vývoja dieťaťa, na dobu predškolskú a potom na roky dospievania, zatiaľ čo obdobie medzi týmito štádiami opomínali. Úloha týchto hormonálnych zmien a ich pôsobenie na emotívny a sociálny vývoj chlapcov znamená, že tu je akási druhá príležitosť zasiahnuť skôr, ako nastane obdobie dospelosti, zdôrazňuje Patton.

debata chyba
Viac na túto tému: #plač #hormóny #zlá nálada #androgény #adrenarche