Začal sa boj proti vírusu zika

Výskumníci začali boj proti vírusu zika, ktorý sa v posledných mesiacoch šíri najmä v Latinskej Amerike, použitím zákernej zbrane proti komárom, ktoré ho prenášajú.

03.11.2016 17:00
debata

Samičkám infikujú parazitickú baktériu Wolbachia, ktorá neublíži človeku, ale u tohto hmyzu zamedzí vyliahnutiu vajíčok. Podľa agentúry AP o tom informoval zakladateľ spoločnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, ktorého nadácia ťaženie proti vírusu zika tiež financuje. Gates upozornil, že ide zatiaľ o skúšobnú fázu vo vybraných oblastiach, ktorá vyjde na 18 miliónov dolárov. Podľa Gatesa je potrebný približne rok, kým sa opatrenia prejavia na populácii komárov v Latinskej Amerike, kde už vypustili nakazené jedince. „Potom jednoducho uvidíme na počte ľudí, ktorí ochorejú buď zikou, alebo dengue,“ povedal. Ak sa ich množstvo zníži, bude to dôkaz, že takéto intervencie sú potrebné v širšom meradle, upozornil.

Ochorenie spôsobené vírusom zika má obvykle mierny priebeh, veľkým nebezpečenstvom je však zrejme pre ľudský plod. Lekári sa domnievajú, že môže zapríčiniť nedostatočný vývin mozgu, takzvanú mikrocefáliu. Brazília prešetruje už takmer 5-tisíc prípadov novorodencov, u ktorých je podozrenie, že trpia mikrocefáliou kvôli vírusu zika. Niekoľko ich už zomrelo.

Vírus zika, ktorý je spájaný aj so vzácnym Guillain-Barrého syndrómom prejavujúcim sa obrnou svalstva, najviac zasiahol práve Brazíliu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už na začiatku februára pre vírus zika vyhlásila celosvetový stav núdze.

debata chyba
Viac na túto tému: #baktéria #vírus #bill gates #Zika