V Taliansku našli zubnú protézu starú štyri storočia

V stredotalianskom meste Lucca bola objavená zubná protéza stará štyri storočia. Nález, ktorý je cenným článkom v dejinách stomatológie, bol urobený v hrobke rodiny Guinigiovcov. Teraz protézu študujú vedci z Univerzity v Pise.

28.11.2016 16:00
debata

„Zubná protéza nájdená v hrobke Guinigiovcov je prvým dôkazom dentálnej protézy z tohto historického obdobia a je významným článkom v dejinách stomatológie,“ uviedla doktorka Simona Minozziová z oddelenia paleopatológie Univerzity v Pise. Presný vek protézy nebolo možné zatiaľ určiť, ale podľa niektorých indícií by mohla pochádzať zo začiatku 17. storočia.

Protéza bola objavená pri reštaurovaní kostrových pozostatkov v hrobke rodiny Guinigiovcov, ktorá ovládala Luccu v rokoch 1392 až 1429. Hrobka sa nachádza v rovnomennej kaplnke vnútri kláštorného komplexu San Francesco. Protéza sa skladá z piatich zubov: troch rezákov a dvoch očných zubov, ktoré sú spojené zlatým pásikom upevneným na koreňoch zubov, aby nahradili dolnú časť čeľuste.

Analýza pomocou mikrotomografu odhalila dva malé zlaté čapy umiestnené v zuboch tak, aby na ne bolo možné pripevniť zlatý pásik. Prítomnosť povlaku naznačuje, že protéza bola nosená dlhší čas.

Tento typ technológie používaný pri zubných náhradách z počiatku modernej doby bol už niekoľkokrát opísaný, ale doteraz o tom nebol k dispozícii žiadny priamy dôkaz. Výsledky talianskeho výskumu sú zverejnené v časopise Clinical Implant Dentistry and Related Research.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #zuby #nálezy #protéza