Stromy môžu zvýšiť znečistenie vzduchu, tvrdí britská štúdia

Dlhodobo vštepovaným názorom je, že stromy prispievajú k lepšiemu vzduchu v mestách. Podľa najnovšej štúdie britského National Institute for Health and Care Excellence (NICE) však môžu mať aj presne opačný efekt.

01.12.2016 11:00
debata (1)

Britský denník The Guardian cituje z novej štúdie: “Listy a konáre spomaľujú prúdenie vzduchu, čo spôsobuje usadzovanie škodlivých látok. Môžu tiež priamo alebo nepriamo pôsobiť na kvalitu vzduchu.”

Inštitút neodporúča administratívam stromy vyrúbať, ale vyzýva lokálne úrady a developerov vziať do úvahy nepriaznivé účinky, ktorý stromy môžu mať na kvalitu vzduchu v prípade, že nie sú správne umiestnené.

“Nie je pravdou, že stromy vždy znižujú znečistenie vzduchu. Ich vplyv závisí od faktorov, ako napríklad hustota zapojenia, smer vetra, či konkrétnych druhov stromov. Okysličenie na uliciach sa bude líšiť podľa veľkosti, rozloženia, druhu a pozície stromov,” píše sa ďalej v štúdii.

Pod vplyvom tlaku zo strany súdov britská vláda navrhla vytvorenie zón čistého vzduchu už v piatich britských mestách (Birmingham, Derby, Leeds, Nottingham a Southampton). Avšak inštitút odporúča, aby sa k podobnému kroku odhodlali všetky britské mestá.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Stromy #znečistenie ovzdušia