Môže beh napraviť škody napáchané alkoholom?

Blíži sa sviatočné obdobie Vianoc a Nového roka, a to je ideálny čas pre pripomenutie, aké zlé veci môže alkohol napáchať ľudskému mozgu. Štúdie uskutočnené na zvieratách naznačujú, že alkohol znižuje počet neurónov v hipokampe, čo je pamäťové centrum mozgu, a tiež oslabuje mitochondrie.

05.12.2016 14:00
beh, alkohol, zima Foto:
Behanie podľa pokusov na zvieratách vie zmierniť škodlivý vplyv alkoholu na mozog.
debata

A pretože mitochondrie sa v rámci buniek podieľajú na produkcii energie, ich oslabenie môže mozgové bunky zabiť alebo poškodiť.

Ale dve nové štúdie uskutočnené na hlodavcoch ponúkajú trochu nádeje. Zdá sa, že aeróbne cvičenie môže časť následkov silnej konzumácie alkoholu na mozog zmierniť, napísal denník The New York Times.

Obe štúdie vedci predstavili na každoročnom stretnutí Neurologickej spoločnosti v San Diegu. Prvú štúdiu robili fyziológovia Louisvillskej univerzity na samčekoch dospelých myší. Každý deň počas 12 týždňov, čo je ekvivalent niekoľkých ľudských rokov, dostávala jedna skupina myší injekciu alkoholu a druhá neškodného fyziologického roztoku. Polovica zvierat z každej skupiny potom prechádzala každodenným cvičením, ktoré bolo v podobe krátkeho, ale intenzívneho behu.

Druhá štúdia sa sústredila na nárazové pitie. Vedci z Houstonskej univerzity zaviedli sondu do žalúdka krysích samičiek, ktorým podávali každý pondelkový večer rovnakú dávku alkoholu alebo nealkoholickej tekutiny. Polovica potkanov z oboch skupín bola po zvyšok týždňa ponechaná v pokoji, zatiaľ čo druhá polovica z každej skupiny trikrát denne behala v koliesku až dve hodiny.

V oboch štúdiách vykazovali mozgy hlodavcov, ktoré po konzumácii alkoholu cvičili, podstatné rozdiely v porovnaní s ich kolegami pecúchmi. Neaktívne myši mali oslabené mitochondrie, bežci silné. Odpočívajúce krysy, ktoré dostávali alkohol, mali takmer o 20 percent menej neurónov v hipokampe ako kontrolná skupina. Krysy, ktoré vedci prinútili k pohybu, mali rovnaký počet neurónov ako kontrolná skupina, hoci dostávali alkohol.

Zdá sa teda, že behanie stabilizovalo celkový počet mozgových buniek u nárazovo pijúcich krýs a cvičenie dokázalo myšiam zlepšiť kondíciu mitochondrií v mozgu. Vedci však varujú, že ich štúdie nemožno vykladať tak, že cvičenie je priepustkou k neriadenému holdovaniu alkoholu. Konzumácia alkoholu má nežiaduce účinky aj na ďalšie časti tela okrem mozgu, a tie cvičenia vyrovnávať nemusia. Ale aj tak. Ak to s konzumáciou alkoholu počas tohtoročných sviatkov – a nielen počas nich – trochu preženiete, potom ísť si zabehať vám pravdepodobne skôr prospeje, než uškodí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #zdravie #beh #mozgové bunky #Vianoce