V Afrike začali testovať vakcínu proti HIV

Juhoafrická republika tento týždeň spúšťa klinické testy novej experimentálnej vakcíny proti vírusu HIV. Ak sa preukáže jej účinnosť, mohla by byť podľa vedcov "posledným klincom do rakvy" choroby AIDS.

07.12.2016 16:00
HIV, AIDS, vírus Foto:
Vírus HIV zabil už takmer 40 miliónov ľudí.
debata

Na štúdii nazvanej HVTN 702 sa má zúčastniť 5¤400 sexuálne aktívnych mužov a žien vo veku 18 až 35 rokov z 15 rôznych miest v JAR. Pôjde o najrozsiahlejšie a najpokročilejšie klinické testy vakcíny proti HIV, aké sa kedy uskutočnili v krajine, kde sa denne nakazí vírusom HIV vyše tisíc ľudí. „Spoločne s našimi súčasnými osvedčenými prostriedkami prevencie proti HIV by mohla byť bezpečná a účinná vakcína posledným klincom do rakvy HIV,“ citovala agentúra AP z vyhlásenia riaditeľa amerického Národného inštitútu pre alergie a infekčné ochorenia (NIAID) Anthonyho Fauciho.

„Dokonca aj priemerne účinná vakcína by časom zmiernila bremeno nákazy HIV v krajinách a národoch s vysokou mierou nákazy HIV, ako je Juhoafrická republika,“ povedal Fauci.

Vakcína testovaná v rámci štúdie HVTN 702 je založená na skúškach z roku 2009 v Thajsku, ktoré preukázali 31,2 percentnú účinnosť v prevencii nákazy HIV počas 3,5 roka od očkovania. Nová vakcína má poskytnúť väčšiu a dlhodobejšiu ochranu a bola upravená pre subtyp vírusu HIV, ktorý prevažuje v Južnej Afrike. „Ak bude testovaná vakcína pôsobiť v JAR, môže to dramaticky zmeniť postup pandémie,“ povedala Glenda Grayová, členka vedenia Juhoafrickej zdravotníckej výskumnej rady.

Dobrovoľníci pre chystanú štúdiu, financovanú NIAID, budú náhodne rozdelení do skupiny, ktorá bude dostávať vakcínu, a ďalšej, ktorej bude podávané neúčinné placebo. Všetci účastníci dostanú päť injekcií za rok. V Juhoafrickej republike je registrovaných vyše 6,8 milióna ľudí nakazených vírusom HIV.

debata chyba
Viac na túto tému: #HIV #vakcína