Vedci vytvorili umelú krv v prášku

Umelé červené krvinky vo forme prášku, ktorý by sa zmiešal s vodou a mohol by slúžiť pre naliehavé potreby počas vojny alebo prírodných katastrof. Prvé testy takejto umelej krvi v prášku na myšiach dopadli dobre, ale u človeka ju bude možné používať najskôr za desať rokov.

13.12.2016 14:00
červené krvinky Foto:
Červené krvinky plnia aj iné funkcie ako je rozvod kyslíka po tele, a preto ich umelé krvinky zrejme nikdy úplne nenahradia.
debata

Tím vedcov z Lekárskej fakulty Washingtonovej univerzity v Saint Louis vytvoril novú umelú krv v prášku, ktorá, keď sa rozpustí vo vode, môže pomôcť zachrániť tisíce životov vo vojnových zónach alebo pri živelných katastrofách, kde sú transfúzie veľmi ťažké až nedostupné. Štúdiu nazvanú ErythroMer vedci predstavili na zasadnutí Americkej spoločnosti pre hematológiu.

Nové červené krvinky sú vytvorené tak, aby čo najpresnejšie napodobňovali životné funkcie krvi. Teraz vedci skúmajú, ako dosiahnuť, aby ich ľudské telo prijalo. Umelá krv je sušená mrazom, konzervovaná pri bežnej teplote a možno ju ľahko použiť.

„ErythroMer bude náhradou krvi, ktorú lekár môže nosiť pri sebe, v prípade potreby pridať vodu a infúziou zaviesť do tela. Je to prášok, ktorý sa podobá paprike, môže byť držaný v plastovom vrecku, ktoré lekár môže mať pri sebe v taške viac ako jeden rok. Keď ho bude potrebovať použiť, naplní vrecúško sterilnou vodou, zamieša a krv je pripravená na infúziu,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Allan Doctor.

Umelá červená krvinka je tvorená ľudským proteínom hemoglobínu a syntetickým polymérom. Hemoglobín je zložka červených krviniek, ktorá prenáša kyslík do tela. Vedci sa usilujú o vytvorenie náhrady krvi už viac ako 80 rokov, ale všetky doterajšie pokusy stroskotali. Keď vedci potiahli umelú červenú krvinku syntetickým polymérom, vyriešili tak problémy, s ktorými sa predtým bádatelia stretávali. Tento postup vymyslel Dipanjan Pan z Illinoiskej univerzity v Urbana-Champaign.

Testy sa zatiaľ robili iba na myšiach, vedci sa však chystajú umelú krv v prášku vyskúšať aj na väčších zvieratách. Laboratórne testy na myšiach a potkanoch preukázali, že umelé červené krvinky sú schopné efektívne dodávať kyslík do tkanív. „Nahradili sme umelou krvou 70 percent objemu krvi u myši a zvieratá v stave šoku sme oživili,“ uviedli vedci.

Umelé červené krvinky nebudú nikdy môcť úplne nahradiť tie prirodzené. Je to preto, že sú schopné len uvoľňovať kyslík a nemajú ďalšie funkcie krvi. Bude potrebné viac času, než bude tento výskumný produkt k dispozícii pre ľudí. Podľa Allana Doctora je nutné urobiť najprv testy na králikoch a opiciach a až potom na človeku. Je teda potrebné vyčkať ešte desať až 12 rokov, kým budú mať vedci definitívnu odpoveď na otázku, či umelé červené krvinky fungujú aj u človeka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #červené krvinky