Nové vakcíny proti ebole sú 100-percentné

Prvýkrát od predvlaňajšej epidémie eboly sa podarilo vedcom vyvinúť vakcínu, pri ktorej testy ukázali stopercentnú úspešnosť. Uviedla to Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), podľa ktorej získali lekári zbraň proti prípadnému ďalšiemu šíreniu vírusu Ebola, ktorý zabil počas uplynulých troch rokov v Afrike vyše 11 300 ľudí.

29.12.2016 16:00
ebola, mikroskop, vírus Foto:
Vírus ebola pod mikroskopom.
debata

Vakcínu, ktorú vyvinula farmaceutická spoločnosť Merck, testovali lekári na takmer šiestich tisíckach ľudí v západoafrickej Guinei. Žiadny z nich po desiatich a viac dňoch od očkovania neochorel.

„Keď nabudúce prepukne ebola, nebudeme bezbranní,“ komentovala veľký úspech vedcov zástupkyňa šéfa WHO Marie-Paule Kienyová, ktorá bola jednou z vedúcich pracovníčok klinického skúmanie účinkov vakcíny s názvom rVSV-EBOV.

Ebola sa začala šíriť v decembri 2013 najprv v Guinei. Neskôr zasiahla aj Sierru Leone a Libériu a niekoľko prípadov sa objavilo aj v Nigérii a Mali. Pacienti, ktorí sa ebolou nakazili v Afrike, chorobe podľahli aj v USA a v Španielsku. Celkom sa nakazilo vyše 28 600 ľudí. Koniec epidémie ohlásila WHO až tento rok.

Chorobu spôsobujú vírusy z rodu Ebolavirus. Predpokladá sa, že choroba pôvodne pochádza zo zvierat (pôvodne asi z netopierov, najmä kaloňov) a kontaktom s telovými tekutinami či orgánmi zvierat sa prenesie na človeka. Následne sa prenáša z človeka na človeka prevažne prostredníctvom priameho telesného kontaktu s chorými (aj mŕtvymi) osobami či živočíchmi, alebo prostredníctvom kontaktu s ich krvou, alebo inými telovými tekutinami, a to aj ak sa nachádzajú na oblečení alebo iných predmetoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #vakcína #ebola