Vedci skúmajú liečbu nočných môr aj s pomocou vôní

Vedci z Národného ústavu duševného zdravia v Klecanoch pri Prahe skúmajú liečbu nočných môr a desov aj pomocou vôní. Pracovisko je unikátnym spektrom ponuky metód riešenia porúch spánku, a to nielen v rámci Česka.

03.01.2017 14:00
spánok, nespavosť, námesačnosť, nočná mora,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Mnoho problémov sa lieči nielen podávaním liekov, ale zásadné sú aj psychoterapeutické postupy, hovorí vedúca oddelenia spánkovej medicíny Jitka Bušková.

Problémy so spánkom môžu viesť, okrem iného, k chorobám srdca, ciev, zvýšeniu rizika rakoviny a zníženiu imunity.

V ústave ponúkajú odborníci komplexnú možnosť diagnostiky i liečenia. Pôsobia tu tímy z oblastí neurológie, psychiatrie, psychológie, v prípade potreby funguje aj spolupráca s ORL a pľúcnymi lekármi. Terapeuti v ústave vedú skupiny, kde sa lieči nespavosť, námesačnosť, nočné mory a ďalšie. Tunajšie najväčšie tuzemské spánkové laboratórium so šiestimi jednolôžkovými izbami využije mesačne približne stovka pacientov.

V prípade námesačnosti má veľký liečebný prínos hypnóza. „Pacientom ponúkame kompletnú diagnostiku a liečbu, ktorá je doteraz známa, súčasne im ponúkame aj zaradenie do štúdií,“ opísala Bušková. Jednou z tých aktuálnych je napríklad štúdia skúmajúca vplyv vôní, ktoré si človek pamätá napríklad z detstva, na emočné ladenie sna. Nočné mory sa tak pre nich môžu stať menej desivé. Pre tento výskum hľadá ústav i dobrovoľníkov.

Jednou z hlavných diagnóz, ktoré v Klecanoch riešia, je nespavosť. Tretina ľudí v západnom svete má problém so spánkom, chronickou nespavosťou trpí približne šesť až 15 percent ľudí. V spánkovom laboratóriu monitoruje človeka kamera, je napojený na elektroencefalograf (EEG), snímaná je tak aktivita mozgu, detekujú sa spánkové fázy, sleduje sa aj prúd vzduchu pred nosom a ústami, hrudník a brušné dýchanie, okysličenie krvi, pohyby končatín, poloha tela a ďalšie. Stačí zachytiť štyri až päť hodín spánku, vyhodnotenie záznamu potom trvá dve až tri hodiny, pretože sa hodnotí po polminútach každý údaj.

Nespavosť sa dá liečiť viacerými spôsobmi, a to nielen liekmi, ale aj dochádzaním na špeciálne zameranú terapiu. Aj samotní pacienti sa však musia na riešení problému podieľať, problémy so spánkom zhoršuje napríklad nepravidelnosť spánku alebo nadváha. Naopak, pomáha vedenie spánkových denníkov, pravidelná dĺžka spánku, a to aj cez víkend, ale napríklad aj rôzne relaxačné techniky.

Ľudia, ktorí prešli terapiou, väčšinou aj v prípade návratu problémov nespavosť ľahšie riešia. „Tí, čo brali lieky, sa k nim častejšie vracajú,“ dodala vedúca oddelenia spánkovej medicíny. Niekedy sa však liekom nedá vyhnúť, postupy sa aj prepájajú, lieky sa potom veľmi pomaly postupne vysádzajú. V niektorých prípadoch sa osvedčili aj antidepresíva, ktoré možno podávať dlhodobejšie.

Okrem nespavosti ľudia prichádzajú napríklad aj s takzvaným spánkovým apnoe, čo je zjednodušene povedané stav, keď sa človeku zastavuje v spánku dych. Spánkové laboratórium je pre tento prípad vybavené aj špeciálnym prístrojom, ktorý udržuje otvorené dýchacie cesty kontinuálnym pretlakom. Ľahké spánkové apnoe možno riešiť aj chirurgickým zákrokom.

Existujú však aj ľudia, ktorých trápi nadmerná spavosť, prípadne náhle zaspávanie (narkolepsia). Informácie o spánkovom režime môže podávať takzvaný aktigraf, ktorý vyzerá ako náramkové hodinky. Sleduje, kedy pacient spí, kedy je bdelý, registruje pohybovú aktivitu, podáva údaje o posune fázy spánku. Takto sa dá pacient sledovať aj týždne až mesiace.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečenie #vône #diagnostika #nočná mora