Vedci predpokladajú, že sa od Antarktídy odlomí veľká ľadová kryha

Ľadová kryha s odhadovanou rozlohou viac ako 5000 kilometrov štvorcových sa podľa vedcov v najbližšom čase odlomí od šelfového ľadovca na západe Antarktídy.

07.01.2017 10:31
debata (27)

V posledných rokoch sa totiž v ľade vytvorila 80 kilometrov dlhá prasklina a iba 20 kilometrov ľadu teraz drží kryhu na mieste, aby neodplávala. Napísala to agentúra Reuters.

Prasklina sa vytvorila v šelfovom ľadovci označovanom ako Larsen C, ktorý má hrúbku asi 350 metrov a pláva na mori na západnom okraji Antarktídy.

Prasklina, ktorá sa v ňom utvárala roky, sa v decembri náhle zásadne predĺžila, o celých 18 kilometrov. Kus ľadu, ktorý sa podľa vedcov čoskoro odlomí, bude jedným z najväčších v histórii sledovania Antarktídy.

„Šelfový ľadovec Larsen C v Antarktíde čoskoro stratí kryhu s rozmermi viac ako 5000 kilometrov štvorcových,“ oznámili vedci z univerzity v meste Swansea vo Walese. „Tým sa zásadne zmení krajina Antarktídy,“ dodali s tým, že odtrhnutie ľadovej kryhy môže byť predzvesťou ďalšieho rozpadania ľadovca Larsen C.

„Prekvapilo by ma, keby sa počas najbližších niekoľkých mesiacov neodtrhol,“ povedal televízii BBC Adrian Luckman z univerzity vo Swansea.

Rozpadanie šelfového ľadovce Larsen C označujú vedci za „nie klimatickú, ale geografickú udalosť“, aj keď pripúšťajú, že k rozšíreniu pukliny mohlo globálne otepľovanie prispieť.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #ľad #Antarktída