Umelá inteligencia zo Slovenska hľadá anomálie v mozgu

Umelá inteligencia by mohla pomôcť odbremeniť lekárov od rutinnej práce pri vyhodnocovaní snímok mozgu z vyšetrenia magnetickou rezonanciou.

23.01.2017 16:06 , aktualizované: 24.01.2017 10:50
Martin Tamajka, študent, STU, výskumník Foto:
Martin Tamajka s prácou uspel aj v súťaži diplomových prác.
debata (10)

Martin Tamajka zo Slovenskej technickej univerzity vytvoril program, ktorý dokáže automaticky vyhodnotiť množstvo 3D snímok, ktoré vzniknú pri jednom vyšetrení mozgu. „Program využíva niekoľko postupov v informatike – počítačové videnie, strojové učenie a umelú inteligenciu," hovorí Tamajka, doktorand Fakulty informatiky a informačných technológií STU.

Program zatrieďuje do troch skupín naskenované časti mozgu – sivú hmotu, bielu hmotu a mozgovo-miechovú tekutinu. Prístup, ktorý navrhol, umožňuje pri zatrieďovaní identifikovať anomálie a upozorniť na ne lekárov. Uľahčuje tak diagnostiku ochorení ako Alzheimerova choroba, demencia, skleróza multiplex či nádory mozgu.

"V prvom kroku bolo potrebné umelú inteligenciu naučiť čítať, čo vidí na snímke, a správne jednotlivé časti 3D obrazu – voxely (3D pixely) – rozlišovať a zhlukovať do zmysluplných celkov – supervoxelov. Program musí najskôr odstrániť okolité tkanivá ako lebka, oči a ďalšie nedôležité časti obrazu a umelá inteligencia musí potom správne zatriediť časti mozgu do sivej, bielej hmoty a mozgovo-miechovej tekutiny. Neurónovú sieť som ,učil' rozpoznávať len zdravé mozgy, a teda pri anomáliách, ako napr. nádor, si nebude istá, kam časť snímky zaradiť. Toto môže byť upozornenie pre lekára, že v mozgu niečo nie je tak, ako má byť,“ vysvetľuje mladý výskumník.

V prvom kroku bolo potrebné umelú inteligenciu naučiť čítať.
Martin Tamajka, mladý výskumník z STU

Metóda, ktorú vyvinul, sa dá použiť aj na segmentáciu iných orgánov ľudského tela. Ako hovorí Tamajka, stačí umelú inteligenciu naučiť čítať snímky iného orgánu.

Umelá inteligencia snímky vyhodnocuje pomocou 50 parametrov a učí sa pod dohľadom „trénera“. Učenie prebiehalo pomocou stoviek snímok zdravého mozgu. V treťom kroku už umelá inteligencia pracovala sama a nasledovalo porovnanie jej výsledkov s výsledkami rádiológov. „Neviedla si zle, odlišnosť bola v rozsahu, v akom je to bežné aj vtedy, keď snímky vyhodnocujú ľudia,“ dodal Tamajka.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #mozog #STU #informatika #umelá inteligencia #magnetická rezonancia