Môžu slová pôsobiť na fyzický stav?

Aj tí, ktorí sa živia slovami, či už ako politici, alebo spisovatelia, môžu ostať prekvapení, že slová môžu pôsobiť na fyzický stav. Ukazuje to ich silu. Nie tú, ktorá presviedča, zraňuje či dojíma, ale onú surovú silu, ktorá pôsobí - bez toho, aby sme si to všimli - na náš fyzický stav.

01.02.2017 14:00
ľudia, mesto, chôdza, dav Foto:
Stereotypy aktivované pomocou slov vedia zmeniť konanie ľudí, napríklad aj rýchlosť chôdze.
debata

Vyplýva to zo štúdie troch vedcov z Newyorskej univerzity, ktorú ešte v roku 1996 zverejnil časopis Journal of Personality and Social Psychology, a na ktorú nadviazali mnohé ďalšie výskumy. Ukazuje, ako aktivácia stereotypov zakorenených v našom mozgu pomocou slov podvedome vedie k určitému správaniu.

Tak ako to býva v psychológii často, nemali pokusné osoby poňatie, čo sa v skutočnosti testuje. V rámci údajného zisťovania slovnej zásoby vedci vyzvali 30 študentov, aby vytvorili vety zo slov, ktoré im dali k dispozícii. Kontrolná skupina dostala neutrálne slová, zatiaľ čo skutočne testovaná skupina pracovala so slovami spojenými so stereotypmi týkajúcimi sa starých ľudí (napríklad: starý, sám, sivý, zdvorilý, prísny, múdry, dôchodca atď.). Zámerne však nemali k dispozícii slová evokujúce pomalosť. Každý účastník štúdie mal s danými slovami vytvoriť gramaticky správnu vetu. Potom mal opustiť budovu.

Pokusné osoby sa preto domnievali, že pokus sa skončil, ale až teraz nastalo to najzaujímavejšie. Študent opustil miestnosť a prešiel po chodbe 9,75 metra, bez toho, aby čo len na okamih pomyslel na to, že jeho kroky niekto meria. Sotva došiel k výťahu, pripojil sa k nemu experimentátor a spýtal sa ho, či si všimol, že slová, s ktorými pracoval, sa všetky týkali staroby a či si myslí, že to môže ovplyvniť jeho správanie.

Osoby z kontrolnej skupiny potrebovali priemerne 7,3 sekundy, aby prešli daný úsek, zatiaľ čo osoby „naočkované“ slovami o starobe na to potrebovali priemerne o sekundu viac (8,28 sekundy). Bola to náhoda? Aby vedci mali čisté svedomie, opakovali pokus s ďalšími 30 študentmi. Výsledky boli rovnaké. Podľa vedcov tieto výsledky naznačujú, že fyzické správanie testovaných osôb bolo podvedome ovplyvnené tým, s akými slovami pracovali.

Stereotyp starej osoby viedol k spomaleniu krokov. „Spôsob, akým aktivovaný stereotyp ovplyvňuje správanie, závisí od stereotypu samého, nie od slov, ktoré slúžila ako stimul. Hoci sa pri pokuse nepracovalo so žiadnym slovom vyjadrujúcim čas alebo rýchlosť, výsledky štúdie naznačujú, že stimuly aktivovali stereotypy týkajúce sa starých osôb uložené v pamäti a že účastníci štúdie potom konali v súlade s aktivovaným stereotypom,“ uviedli vedci. Zjednodušene povedané – študenti, ktorí podvedome premýšľali o starých ľuďoch, začali kráčať tempom osôb tretieho veku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slová #fyzický stav #reč