Mladá Bangladéšanka je asi prvou ženou s chorobou stromových ľudí

Bangladéšske dievča Sahan Khatanová je pravdepodobne prvou ženou, ktorú postihlo zriedkavé ochorenie, pri ktorom sa koža podobá kôre stromov. Pacienti bývajú označovaní ako "stromoví ľudia". Píše o tom agentúra AFP.

01.02.2017 12:01
debata (2)

Výrastky sa začali objavovať na tvári pred štyrmi mesiacmi. Jej otec, chudobný bangladéšsky roľník, uviedol, že si spočiatku nerobil starosti. Keď sa ale bradavice rýchlo zväčšovali, odviezol dievča z ich dediny do nemocnice v bangladéšskej metropole Dháke.

Podľa lekárov by dievča mohlo trpieť chorobou nazývanou epidermodysplasia verruciformis, alebo tiež Lewandowskeho-Lutzov syndróm. Príčina tejto choroby môže byť dedičná, postihuje aj ľudí s výrazne oslabenou imunitou. O diagnóze ale lekári z Dháky ešte definitívne nerozhodli; zisťujú, či by dievča nemohlo byť postihnuté inou kožnou chorobou.

„Sme veľa chudobní, moja dcéra stratila matku, keď mala šesť rokov. A ja úprimne dúfam, že sa lekárom podarí odstrániť kôru z tváre mojej krásnej dcéry,“ povedal otec pacientky.

„Iba štyria ľudia na svete boli diagnostikovaní s touto vzácnou genetickou chorobou, a nebola medzi nimi žiadna žena,“ vyhlásil lekár Samanta Lal Sen, ktorý pôsobí na oddelení plastickej chirurgie v Dháke.

Rovnaký lekár má v starostlivosti aj „stromového muža“, 27-ročného Bangladéšana Abula Badžandara, ktorému sa obrie výrastky objavili na rukách a nohách. Po 16 operáciách by mal byť čoskoro prepustený domov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bangladéš #syndróm stromových ľudí