Je mozog viac ako krása? Pre sapiosexuála áno

Sapiosexuál. Toto slovo sa ešte len pred nedávnom pretavilo z pojmu poletujúceho internetovým priestorom do štúdie, ktorú vykonali v skutočnom svete.

19.02.2017 13:00
debata (7)

Ide o sexuálnu orientáciu, konkrétne človeka, ktorý je sexuálne priťahovaný k druhej osobe výhradne kvôli jej inteligencii a vzdelaniu. Inými slovami je teda sapiosexuál niekto, kto je sexuálne posadnutý vysokým IQ.

Pre takého človeka by fyzický vzhľad bol jednoznačne druhoradý. Hoci samotné slovo je nové, správanie, ktoré opisuje, je rovnako staré ako ľudstvo samo. A podľa švajčiarskej sexuologičky Patrizie Anexovej ide o jav viac ženský než mužský.

„Dá sa porovnávať napríklad s príťažlivosťou k alfa-samcovi,“ vysvetľuje Anexová. „Reaktivuje pradávne myšlienkové pochody v mozgu. Niekto, kto je inteligentnejší, je vnímaný ako človek schopnejší chrániť rodinu a plodiť potomkov. Na konzultáciách počujem klientky hovoriť: ‚Nepriťahuje ma, nie je dosť múdry‘,“ citoval ju denník Le Temps.

Lingvistka Lausannskej univerzity Stéphanie Pahudová uviedla, že sa používanie slova sapiosexuál začalo šíriť okolo roku 2012, prevažne v online prostredí. Jeho presný pôvod je však ťažké vystopovať.

„Toto správanie existuje už dlhý čas. Neologizmy nám umožňujú pomenovať nové sociokultúrne skutočnosti alebo nové uhly pohľadu, nové poznatky o týchto starých skutočnostiach,“ dodala.

Pokiaľ ide o slovo samotné, jeho podoba je jednoduchá. Je zložené z pojmu „Sapio“ z latinského sapiens (rozumný, múdry) a „sexual“ (sexuálny, pohlavný).

Ďalšie podobné neologizmy zahŕňajú napríklad „pansexuál“, čo je sexuálna príťažlivosť k akejkoľvek osobe bez ohľadu na jej alebo jeho pohlavie, alebo „skoliosexuál“, ktorého priťahujú pohlavne nevyhranení jedinci.

„Podobné nálepky môžu zakryť sexuálnu stránku vecí pod vedecký či morálny náter,“ povedala Pahudová. „Potom tieto záležitosti získajú v podstate aseptický charakter.“ Podľa jej názoru tento druh terminológie napĺňa našu potrebu teoretizovať a přeškatulkovávať sexualitu.

„Je to spôsob, ako kontrolovať tento priestor slobody. Osoby, ktorých sa to týka, to môže viesť k tomu, aby revidovali svoje správanie vo svetle danej nálepky, prijali ju alebo odmietli, alebo nahradili nejakou inou,“ vysvetlila Pahudová.

Na jeseň 2016 bola spustená aplikácia pre sapiosexuálov s názvom Sapio – Intelligent Dating (inteligentné randenie). Aplikácia ponúka schôdzky, kde sú „fyzická a intelektuálna príťažlivosť dané na rovnocennú úroveň“.

Ide o dosť špecifickú stratégiu vzhľadom na to, že užívatelia online zoznamiek reagujú najprv na fotografie. Ako je teda možné, aby vycítili skutočnú intelektuálnu príťažlivosť cez internet?

Podľa sexuologičky Anexovej sa však používatelia rýchlo zorientujú s pomocou pravopisu a vyjadrovacích schopností potenciálneho partnera. „Prvá pravopisná chyba bude znamenať koniec záujmu,“ uviedla. A umieráčik nádejám na vzťah odzvoní pri každom použití frázy „by ste“, „by sme“, „výnimočný“ či „prioritný“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #sexualita #vedecká štúdia #sapiosexuál