Väčší ľudia pri chôdzi menej ohýbajú nohy v kolenách

Ľudia s vyššou telesnou hmotnosťou, ktorí však nie sú obézni, pri chôdzi menej ohýbajú nohy v kolennom kĺbe. Tým pravdepodobne šetria energiu a svoje kosti. Pri spoločnom výskume chôdze 50 neobéznych dospelých ľudí to zistili antropológovia z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej v spolupráci s odborníkmi z Vedeckého a servisného pracoviska telesnej výchovy a športu a univerzitou v New Yorku.

20.02.2017 14:00
beh, chôdza, kolená, klby, pohyb, muž Foto:
Telesná hmotnosť ovplyvňuje štýl chôdze a ohýbanie kolena, ktoré je najzložitejším kĺbom v ľudskom tele.
debata

Koleno sa ohýba pri každom kroku. Tento pohyb istí svaly na prednej strane stehna, pretože inak by sa ľuďom pri každom kroku podlamovali kolená. Kontrola pohybu vyžaduje energiu, takže väčší rozsah ohybu kolena aj iného kĺbu znamená väčší výdaj energie pri chôdzi. Vedie tiež k väčšiemu namáhaniu kĺbov a kostí.

Neplatí to len pre človeka, ale aj pre zvieratá. Veľké zvieratá, ako je kôň alebo slon, preto v porovnaní napríklad s hlodavcami ohýbajú nohy v kolene pri chôdzi a behu menej. Nebolo však doteraz jasné, či to platí aj u rôzne veľkých zástupcov rovnakého druhu. V prípade človeka bola doteraz porovnávaná predovšetkým chôdza ľudí s normálnou hmotnosťou s ľuďmi obéznymi, u ktorých mohol byť spôsob chôdze ovplyvnený tiež bolesťami alebo rozložením tuku v tele.

Aktuálna štúdia zistila, že telesná hmotnosť ovplyvňuje pri chôdzi mieru ohýbania kolena nezávisle od rýchlosti, pohlavia a dĺžky končatín. Modelovanie ľudskej chôdze vedci testovali v laboratóriu v New Yorku na živých ľuďoch. Českí antropológovia navyše zistili, že aj mierne zmeny v ohybe kolena významne ovplyvňujú sily pôsobiace v kolennom kĺbe.

Kolenný kĺb či koleno (latinsky articulatio genus) je najväčší a najzložitejší kĺb v ľudskom tele. Spája stehennú kosť, holennú kosť a najväčšiu sezamskú kosť tela jabĺčko. Umožňuje pohyb dolnej časti nohy a tým chôdzu. Kolenný kĺb napriek svojmu jednoduchému vzhľadu patrí medzi najkomplikovanejšie kĺby. Zároveň ide o najčastejšie poranený kĺb v ľudskom organizme. Koleno sa pri svojom pohybe nielen vystiera a ohýba, ale zároveň vykonáva viaceré ľahké rotačné pohyby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #nohy #kĺby #chôdza #kolená