Predčasne narodené deti potrebujú dotyky

Novorodenci vnímajú svet cez dotyk. Vedci snímali mozgovú aktivitu 125 novonarodených detí vrátane tých, ktoré sa narodili predčasne. Ich merania potvrdili už dávnejšie zistenia, že prvé skúsenosti s dotykmi majú dlhodobý efekt na spôsob, ako ich mozog reaguje na jemné dotyky ešte dlho po tom, čo sa vrátia z pôrodnice domov.

17.03.2017 14:00
novorodenci, deti, predčasne narodené, inkubátor Foto:
Jedno z detí, ktoré sa zúčastnilo na pokuse s dotykmi, s nasadenou sieťkou s EEG senzormi.
debata

Vedci v odbornom žurnále Current Biology uviedli, že práve jemné dotyky sú najdôležitejšie pre správny vývoj zmyslov novorodencov. Toto zistenie je zásadné najmä pre starostlivosť o predčasne narodené deti, ktoré po pôrode ostávajú v neonatalogickom inkubátore. V nich sa udržiava teplota podobná ako v maternici matky a aj vyššia koncentrácia kyslíka.

„Treba zaistiť, aby aj predčasne narodené deti v inkubátoroch mohli vnímať pozitívny dotyk pokožky na pokožku a tak ich mozog získal vnemy, aké od narodenia dostávajú deti, ktoré sa narodili v riadnom termíne,“ uviedla Nathalie Maitreová z Lekárskeho centra Vanderbiltovej univerzity. „Ak sa ich nemôžu dotýkať rodičia, nemocnica by mala na to zabezpečiť odborne vyškolený personál,“ dodala.

Maitreová s kolegami vytvorili experiment, do ktorého vybrali 125 detí. Niektoré z nich sa narodili predčasne v 24. až 36. týždni tehotenstva a ostatné, ktoré sa narodili v bežnom termíne 38 až 42 týždňov. Predtým, ako odišli z nemocnice domov, nasadili im na hlavu mäkkú sieť EEG (elektroencefa­logram) senzorov a sledovali, ako ich mozog reagoval na jemný dotyk.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že mozog predčasne narodených detí reaguje na dotyk slabšie ako mozog detí narodených v bežnom termíne. Ďalšia analýza však ukázala, že odpoveď mozgu detí z inkubátora, ktorým sa dostávalo nežných dotykov od rodičov alebo nemocničného personálu, bola podstatne silnejšia v porovnaní s deťmi, ktorým boli nežnosti odopreté.

Niektoré predčasne narodené deti musia podstúpiť viac či menej bolestivé vyšetrenia. Aby ich lepšie zvládali, dostávajú lieky proti bolesti či cukor. No aj tak mozog týchto detí reagoval na jemné pohladenie viditeľne slabšie, ako mozog tých detí, ktoré boli bolestivejších zákrokov ušetrené. „Dúfali sme, že jemné dotyky pomôžu deťom lepšie zvládnuť bolesť a neskôr typickejšie reagovať na pohladenia. Podľa všetkého však bolesť ovplyvnila ich schopnosť reagovať na jemné dotyky,“ dodala Maitreová.

Teraz chce s kolegami skúmať, aký vplyv na novorodencov má ľudský hlas spojený s dotykmi. Podľa nej však už je teraz jasné, že deťom v inkubátoroch by jemný dotyk od rodičov nemal byť odopieraný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dotyky #predčasne narodené deti #novorodenci #inkubátor