Pavúčí jed pomôže pri mozgovej príhode

Proteín získaný z pavúčieho jedu by mohol pomôcť chrániť mozog po cievnej mozgovej príhode, tzv. mŕtvici. Na pokusoch na potkanoch vedci zistili, že jediná dávka proteínu s označením Hi1 výrazne pomohla ochrániť mozog pri nedostatočnom dokrvení.

22.03.2017 16:00
pavuk Foto:
Austrálske pavúky Atracinae nie sú agresívne, no v prípade pocitu ohrozenia sa hryzením dokážu až freneticky brániť.
debata

Výskumníci uviedli, že jed z pavúkov má „veľmi sľubný potenciál“ pre budúce terapie pri mozgovom infarkte. Zároveň však vedci upozornili, že výskum je len v počiatočnej fáze a vytvorenie látky vhodnej na liečbu ľudí bude trvať ešte niekoľko rokov.

Cievna mozgová príhoda je náhle sa rozvíjajúce postihnutie určitej oblasti mozgového tkaniva vzniknuté poruchou jeho prekrvenia. K tejto poruche môže dôjsť buď na základe uzáveru mozgovej tepny, alebo krvácaním z mozgovej cievy. V oboch prípadoch však ide o akútny stav, ktorý vyžaduje neodkladnú lekársku pomoc.

Vedci z austrálskej Monash University cestovali na ostrov Fraser, kde lovili tri druhy pavúkov z podčeľade Atracinae, ktoré sú prudko jedovaté a zaznamenané už boli aj smrteľné uhryznutia ľudí. Vždy išlo o samce tohto druhu pavúka. „Na ostrove Fraser zbierame pavúky pravidelne,“ uviedol Glenn King, ktorý výskum viedol. „Fraser je piesočný ostrov, a keďže tieto pavúky si kopú úkryty hlboké až 30 centimetrov, je pre nás jednoduchšie ich v tejto pôde uloviť.“

Odchytené pavúky vedci prevezú späť do laboratória, kde sa snažia z nich získať jed pomocou pipiet. Následnou úpravou sa snažia z jedu získať spomínaný proteín Hi1, ktorý testujú na potkanoch. Takto sa im podarilo zistiť, že proteín v mozgu blokuje iónové kanáliky citlivé na kyselinu. Tie sú podľa vedcov výrazne zodpovedné za poškodenie mozgu po mŕtvici.

„Sme presvedčení, že sa nám po prvýkrát podarilo nájsť spôsob, ako minimalizovať poškodenie mozgu po cievnej mozgovej príhode,“ vyhlásil King, ktorý výsledky výskumu spolu s kolegami publikoval v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied. „Proteín Hi1 dokonca poskytuje ochranu aj vnútorných oblastí mozgu, ktoré bývajú najviac poškodené nedostatočným prísunom kyslíka. Mozgové bunky veľmi rýchlo odumierajú a preto je toto poškodenie zvyčajne nezvratné,“ dodal King.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pavúk #mŕtvica #proteín Hi1