Rakovinu odhalí krvný test

Lekári by čoskoro mohli byť schopní odhaliť a sledovať rakovinu v tele pacientov pomocou jednoduchého krvného testu. Znížila by sa tak potreba vykonávať viac invazívne a bolestivejšie zákroky.

23.03.2017 13:00
rakovina, krvný rest, Andy Tao Foto:
Andy Tao z Purdue University objavil proteíny, ktoré by mohli poslúžiť na odhalenie rakoviny jednoduchou analýzou krvi pacienta.
debata (1)

Vedcom z Centra pre výskum rakoviny pri Purdue University sa podarilo v krvnej plazme identifikovať viacero proteínov, ktoré signalizujú, že pacient má rakovinu. Profesor biochémie Andy Tao uviedol, že výskum robil len na vzorkách z pacientov s rakovinou prsníka, no je presvedčený, že táto metóda by mala fungovať aj pri iných druhoch rakoviny a aj iných ochoreniach. Najväčšou výhodou jednoduchého krvného testu by bola včasná diagnostika rakoviny, čo by výrazne pomohlo zavčas nasadiť vhodnú liečbu.

Detekovanie rakoviny v krvi sa spolieha na analýzu mikrovezikúl a exozómov v krvnej plazme. Mikrovezikuly hrajú dôležitú úlohu v medzibunkovej komunikácii a slúžia na reguláciu imunitnej odpovede. Okrem toho regulujú apoptózu (bunkovú smrť) a regeneráciu tkanív. Môžu dopravovať genetický materiál a aj proteíny medzi bunkami, pričom odstraňujú z bunky chybné proteíny a metabolický odpad.

Rakovinové bunky môžu vzniknúť pridaním fosforu k proteínu. Preto fosfoproteíny boli už dlhší čas medzi kandidátmi na biomarkery, pomocou ktorých by bolo možné detekovať rakovinu. Vedci však pochybovali o tom, že by sa to dalo robiť priamo analýzou krvi.

„Existuje tak veľa druhov rakoviny a mnohé druhy rakoviny majú viaceré formy, preto hľadanie spoľahlivých biomarkerov je veľmi komplikované. Myslíme si však, že nám sa to podarilo a fosfoproteíny v krvi sú vhodné na odhalenie rakovinového ochorenia,“ uviedol Tao, ktorý výsledky výskumu publikoval v žurnále Proceedings americkej Národnej akadémie vied.

Tao spolu s kolegami našiel vo vzorkách krvi takmer 2 400 fosfopro­teínov, z ktorých identifikoval 144, ktorých hladina merateľne vzrástla u pacientok s rakovinou prsníka. Na oddelenie krvnej plazmy od červených krviniek vedci použili centrifúgu a vysokorýchlostnú a ultravysokorýchlos­tnú centrifúgu, aby z plazmy oddelili mikrovezikuly. Tie sú okrem rôznych užitočných funkcií podozrivé aj z toho, že roznášajú rakovinu z jedného miesta v tele na druhé.

„Mimobunkové vezikuly sú zaobalené a teda stabilné, čo je veľmi dôležité. My sme použili vzorky krvi staré päť rokov a aj tak sa nám podarilo identifikovať fosfoproteíny, čo naznačuje, že sú vhodné na použitie ako biomarkery,“ povedal Tao.

Jednoduchý krvný test by bol oveľa menej inazívny ako napríklad biopsia, pri ktorej sa odoberá tkanivo. Lekár by navyše mohol pravidelne testovať pacientovu krv, aby videl, či liečba zaberá a po liečbe by mohol krvným testom zistiť, či sa rakovina nevrátila. „V súčasnosti prakticky neexistuje spôsob, ako sledovať pacientov po liečbe. Lekári môžu len čakať, či sa rakovina vráti,“ tvrdí americký biochemik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #biopsia #krvný test #krvná plazma