Za väčšinu prípadov rakoviny môže chyba v preklade DNA

Nepredvídateľné "chyby" v kopírovaní DNA pri delení buniek sú hlavnou príčinou vzniku rakovinových ochorení. "Je dobre známe, že pre zníženie rizika ochorenia na rakovinu je vhodné nefajčiť a zdravo sa stravovať. No nie je už také známe, že vždy, keď sa bunka delí a kopíruje DNA do dvoch nových buniek, robí pri prepise genetického kódu chyby. Tieto chyby v kopírovaní DNA sú potentným zdrojom rakovinových mutácií, ktoré boli dosiaľ podhodnotené," uviedol Cristian Tomasetti z Kimmelovho rakovinového centra pri Univerzite Johnsa Hopkinsa.

24.03.2017 12:30
dna, rakovina Foto:
Pri každom delení bunky vzniknú pri kopírovaní DNA chyby. Väčšina z nich je neškodná, no kritické chyby môžu podnietiť vznik rakoviny. V skutočnosti až dve tretiny prípadov rakovinových ochorení majú pôvod práve v chybách pri preklade DNA.
debata (4)

Podľa vedcov až dve tretiny rakovinových ochorení majú pôvod práve v mutáciách DNA, ktoré vzniknú pri delení bunky.

„Stále musíme ľudí motivovať k zdravému životnému štýlu a vyhýbať sa zlozvykom, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny. No aj zdraví ľudia môžu ochorieť na rakovinu pre chyby vzniknuté pri kopírovaní DNA,“ pridal sa Bert Vogelstein, spoluautor štúdie publikovanej v žurnále Science.

Vedci uviedli, že výsledky ich bádania sú v súlade s epidemiologickými štúdiami, podľa ktorých je správnou životosprávou možné zabrániť až 40 percentám rakovinových ochorení. Rakovina však môže napadnúť aj organizmus človeka, ktorý sa drží všetkých pravidiel zdravého života. Nefajčí, zdravo sa stravuje a nemá nadváhu, športuje a nie je vystavený vyššiemu množstvo karcinogénnych látok a dokonca ani v rodine nemá prípady úmrtia na rakovinu. Napriek tomu ochorie a pýta sa: „Prečo práve ja?“

Tomasetti a Vogelstein sú presvedčení, že odpoveďou sú náhodné chyby, ktoré vzniknú pri kopírovaní genetického materiálu – DNA. „Rakovina sa môže objaviť aj nech sa človek akokoľvek snaží jej predísť,“ hovorí Vogelstein.

Aby vedci zistili, aký podiel majú chyby v kopírovaní DNA na celkovom počte rakovinových ochorení, museli analyzovať abnormálny rast buniek pri 32 druhoch rakoviny. Na základe toho vyvinuli matematický model s použitím dát z Atlasu rakovinového genómu a epidemiologických dát od britskej organizácie Cancer Research. Podľa ich výsledkov vo všeobecnosti treba dve alebo viac kritických genetických mutácií na vznik rakoviny. Tieto mutácie sa môžu objaviť kvôli chybám pri kopírovaní DNA, kvôli externým faktorom, ako je fajčenie či obezita, alebo sú zdedené. Vedci ako príklad uviedli rakovinu pankreasu. Podľa ich výsledkov tento druh rakoviny zo 77 percent vzniká pre chyby pri kopírovaní DNA, z 18 percent pre vonkajšie faktory a z 5 percent ide o zdedenú predispozíciu.

Pri iných druhoch rakoviny podiel chýb pri kopírovaní DNA tvorí na vzniku ochorenia ešte výraznejší podiel. Konkrétne pri rakovine prostaty, mozgu a kostí môže zle skopírovaná DNA až za 95 percent onemocnení. Rakovina pľúc je opačný prípad. Až v dvoch tretinách prípadov môžu za vznik ochorenia externé vplyvy (najmä fajčenie), zvyšok sa pripisuje chybnej DNA. Nie je známe, že by predispozície na rakovinu pľúc bolo možné zdediť.

Po spriemerovaní výsledkov pre všetkých 32 druhov typov rakoviny vedci dospeli k takémuto záveru: V 66 percentách vzniku karcinómu môžu chyby v kopírovaní DNA, 29 percent ide na vrub životnému štýlu a vplyvu životného prostredia a 5 percent pripadá na zdedené prípady.

Tri otázky o chybách pri kopírovaní DNA

Ako vznikajú chyby v DNA? Bunky v ľudskom tele sa počas života delia miliardy ráz. Pri každom delení normálnej bunky vzniknú v priemere tri chyby, drvivá väčšina z nich je však neškodná. No môže sa stať, že niektoré mutácie naštartujú nekontrolovaný rast a množenie, čo vedie k rakovine?

Prečo môžu rakovinu dostať aj úplne zdraví ľudia?
Práve pre chyby pri kopírovaní DNA. Takí ľudia by sa však nemali za vznik ochorenia obviňovať, pretože neexistuje nič, čo by mohli spraviť, aby tomu zabránili.

Týka sa to aj rakoviny u detí?
Áno. Takmer všetky prípady rakoviny u detí súvisia s chybou pri kopírovaní DNA pri delení normálnych buniek. Neexistuje však spôsob, ako týmto náhodným mutáciám predísť.

Pri každom delení bunky vzniknú pri kopírovaní DNA chyby. Väčšina z nich je neškodná, no kritické chyby môžu podnietiť vznik rakoviny. V skutočnosti až dve tretiny prípadov rakovinových ochorení majú pôvod práve v chybách pri preklade DNA.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #ochorenie #DNA