Rozhoduje mesiac narodenia o zdraví?

Dátum narodenia predurčuje náš zdravotný stav po celý život. Ročné obdobie má zrejme vplyv na to, či budeme viac, či menej náchylní na rôzne ochorenia. Napríklad najzdravší ľudia majú narodeniny v máji, tí menej šťastní v októbri.

27.03.2017 15:00
deti, dovolenka, stastie, mama, dieta Foto:
Podľa štatistík sú najzdravší ľudia, ktorí sa narodili na jar - konkrétne v máji.
debata

Rozsiahla štúdia Kolumbijskej univerzity v New Yorku identifikuje výraznú súvislosť medzi mesiacom, v ktorom sa človek narodil, a sklonom k celej sérii ochorení. Štúdia publikovaná v časopise Journal of American Medical Informatics Association použila algoritmus, ktorý zahŕňal v časovom období 28 rokov súvislosti medzi mesiacom narodenia u 1,7 milióna osôb a výskytom takmer 1 700 chorôb.

„Spočiatku boli všetci skeptickí alebo sa tomu smiali,“ hovorí jeden z autorov štúdie Nicholas Tatonetti z Lekárskeho centra Kolumbijskej univerzity. „Nejde však o astrológiu. Ročné obdobia so sebou nesú rozmanité faktory týkajúce sa životného prostredia, ktoré v čase narodenia pôsobia. Teraz sa učíme viac poznávať veľkú úlohu, ktorú zohráva životné prostredie, a vzájomné pôsobenie génov a tohto prostredia na náš vývoj. Toto by mohol byť spôsob, ako začať skúmať účinky životného prostredia na našu genetiku,“ dodáva.

Z výsledkov štúdie vychádzali najuspokojivejšie informácie týkajúce sa tých, čo sa narodili od mája do augusta: tí by mali mať najnižšiu tendenciu prepadnúť najrôznejším chorobám. Naopak, oveľa menej šťastní sú tí, čo sa narodili v októbri. Títo ľudia majú krehké zdravie a výraznú tendenciu k duševným poruchám, ako je neschopnosť sústrediť sa a hyperaktivita. Osoby narodené v marci sú náchylné predovšetkým na kardiovaskulárne ochorenia, zatiaľ čo tí, ktorí majú narodeniny v decembri, bývajú častejšie postihnutí dýchacími problémami.

Mechanizmy pôsobiace na základe životného prostredia sú málo známe. Zmena stravovania a každoročný výskyt infekčných ochorení môžu ovplyvniť vývoj človeka na desiatky rokov dopredu. Môžeme byť tiež vystavení pôsobeniu rôznych typov alergénov v jednotlivých ročných obdobiach. Pokiaľ ide o náš zrak, niektoré štúdie ukázali, že obdobie, keď je málo slnka, pomáha regulovať rast očnej buľvy. Tak je u detí narodených v zime menšia pravdepodobnosť, že budú musieť nosiť okuliare. Potom tu je vitamín D, ktorý je produkovaný, keď je pleť vystavená slnku.

Už koncom 90. rokov minulého storočia Leonid Gavrilov z Chicagskej univerzity zistil, že osoby narodené na jeseň majú tendenciu žiť dlhšie. Odvtedy potvrdili jeho tézu početné štúdie, ktoré sa týkali storočných osôb. Jeho posledný výskum ukázal, že osoby narodené na jeseň majú zhruba o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že sa dožijú sto rokov, ako osoby narodené v marci.

Sreeram Ramagopalan z Oxfordskej univerzity zase skúmal lekárske záznamy týkajúce sa takmer 60-tisíc pacientov v Anglicku. Preukázal, že u detí narodených v zime a na jar je všeobecne vyššie riziko výskytu schizofrénie, depresie a bipolárnej poruchy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #mesiac #narodenie #zdravotný stav