Letný aperitív? Modré víno

Modré víno, vynájdené v Španielsku pred niekoľkými rokmi, dorazilo do Francúzska.

15.08.2018 14:00
debata
Modré víno, ktoré vyvolalo vo Francúzsku rozruch. Foto: Reuters, ANTONY PAONE
FRANCE-WINE/ Modré víno, ktoré vyvolalo vo Francúzsku rozruch.

Príchod kontroverzného tyrkysového nápoja do tejto vinárskej veľmoci, ktorej trvalo roky, kým prijala dnes tak obľúbené ružové víno, sa však nezaobišiel bez problémov. Pri pohľade na modré víno vidia Francúzi „na červeno“, konštatoval britský denník The Daily Telegraph.

Modré víno značky Vindigo dováža z Andalúzie francúzsky podnikateľ René Le Bail. Opisuje ho ako „ideálny letný aperitív“. „Vychutnáte si ho na pláži alebo pri bazéne – má len 11 percent alkoholu, čo znamená, že nie je nijako silné. Má ovocnú chuť, cítite v ňom čerešne, mučenku a černice. Je to víno na sviatočné chvíle,“ povedal Le Bail.

Tvrdí tiež, že jeho charakteristická farba je rýdzo prírodná a pôvodne biele víno vyrobené z odrody chardonnay ju získava zo šupiek modrých hrozien obsahujúcich antokyány, pigmenty vyskytujúce sa napríklad v čučoriedkach alebo černiciach.

Francúzsky Národný inštitút pre agronomický výskum (INRA) to však spochybňuje. Takú výraznú farbu podľa tamojších vedcov nemožno dosiahnuť bez použitia ďalších látok, zrejme farbiva, ktoré však nie je na etikete uvedené.

Le Bail sa obhajuje. „Nie je tam nič ďalšie, ani cukor. Je to stopercentné chardonnay,“ povedal podnikateľ rozhlasovej stanici Radio France. Francúzske médiá tiež pripomínajú, že vinárske pravidlá zakazujú miešať červené a biele víno. Nápoj sa v Európe ani vínom nazývať nesmie a predáva sa ako nápoj na báze vína. Le Bailovej firme sa napriek tomu podarilo vo Francúzsku predať 35-tisíc fliaš modrého vína. Jeho cena sa pohybuje medzi 12 a 18 eurami za fľašu.

Nie je jasné, či ide len o dočasnú módnu záležitosť, alebo trend, ktorý potrvá. Dobytie francúzskeho trhu môže z dlhodobého hľadiska predstavovať problém. „Francúzsko je totiž krajina, kde víno, či už červené, biele, alebo ružové, predstavuje súčasť národnej kultúry,“ napísal britský denník The Guardian.

Vindigo nie je prvým modrým vínom, ktoré sa snažilo presadiť. V roku 2016 jeden malý španielsky startup prišiel s nápojom, ktorý predstavoval ako prvý modré víno na svete. Pokus dostať sa s ním do francúzskych supermarketov nevyšiel pre pravidlá pre označovanie vína – „modré víno“ sa v kategóriách vína uznávaných v Európskej únii nevyskytuje.

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #Francúzsko #biele víno #modré víno #fľaša vína