V bohatých krajinách zomierajú ľudia v strednom veku najviac na rakovinu

V bohatých krajinách je podľa vedcov 2,5-krát vyššia pravdepodobnosť, že ľudia v strednom veku zomrú na rakovinu ako na srdcovo-cievne ochorenie.

16.09.2019 09:00
srdce, pulz, EKG Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rakovina je príčinou väčšieho počtu úmrtí u ľudí v strednom veku žijúcich v krajinách s vyššími príjmami ako srdcovo-cievne ochorenia. Uvádza sa to v štúdii publikovanej v časopise Lancet. Celosvetovo sú v rovnakom veku najčastejšou príčinou smrti problémy so srdcom a mŕtvica. Informuje o tom britská BBC.

V bohatých krajinách je podľa vedcov 2,5-krát vyššia pravdepodobnosť, že ľudia v strednom veku zomrú na rakovinu ako na srdcovo-cievne ochorenie. V chudobnejších krajinách je to opačne, pričom kardiovaskulárne choroby sú tam trikrát častejšou príčinou smrti ako rakovina.

Štúdia vychádzala z globálneho výskumného programu, ktorý sledoval životy tisícov ľudí v 21 krajinách. Výskumníci pod vedením tímu z kanadskej McMaster University v rokoch 2005 až 2016 sledovali osudy 160-tisíc ľudí v programe. Na jeho začiatku mali účastníci a účastníčky v priemere 50 rokov.

Počas tohto obdobia zomrelo viac ako 11-tisíc z nich, pričom v krajinách s nízkymi príjmami bolo úmrtie takmer štyrikrát pravdepodobnejšie ako v krajinách s vysokými príjmami. V približne dvetisíc prípadoch bola príčina smrti neznáma.

V ostatných boli srdcovo-cievne choroby príčinou viac ako 40 percent úmrtí v krajinách so strednými a nízkymi príjmami, avšak menej ako štvrtiny v krajinách s vyššími príjmami. Podľa vedcov môže byť dôvodom fakt, že v bohatších krajinách je lepší prístup k liekom a viac ľudí sa lieči v nemocniciach.

Podľa Jeremyho Pearsona z British Heart Foundation, obrovský pokrok v medicíne znamená, že mnoho ľudí prežije infarkt a mŕtvicu, no zároveň čoraz viac ľudí žije s následkami srdcovo-cievnych ochorení.

debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #úmrtie #rakovina #vedci #výskum