Egyptskí robotníci náhodou objavili 2 200 rokov starý chrám

Egyptskí robotníci neďaleko mesta Sohag náhodou objavili 2 200 rokov starý chrám pochádzajúci z doby, kedy v Egypte vládol rod Ptolemaiovcov.

19.10.2019 09:00
debata

Na reliéfy z éry faraóna Ptolemaia IV. narazili, keď na brehu Nílu kopali kanalizáciu. O náleze informovalo egyptské ministerstvo pre pamiatky.

Úrady všetky stavebné práce po objavení chrámu zastavili a na miesto povolali archeológov. Vedecký tím zatiaľ vykopal dve steny a juhozápadný roh chrámu, ktorý zdobia reliéfy znázorňujúce staroegyptského boha záplav Hapiho a hieroglyfy. Časti textov sa zmieňujú o faraónovi Ptolemeovi IV., Zvanom Filopatór, ktorý Egyptu vládol v rokoch 221 až 204 pred naším letopočtom.

Rod Ptolemaiovcov založil jeden z vojvodcov Alexandra Macedónskeho Ptolemaios I., ktorý Egypt získal po smrti tohto macedónskeho vládca. Ptolemaiovci Egypt ovládali v období rokov 305 až 30 pred naším letopočtom a po egyptských faraónov prevzali niektoré náboženské a kultúrne zvyky, vrátane sobášov medzi súrodencami v kráľovskej línii. Vláda tejto dynastie skončila samovraždou ich poslednej a zároveň najslávnejšej kráľovnej, Kleopatry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #chrám #ministerstvo pre pamiatky