Vedci našli vo víne nového bojovníka proti cholesterolu

Je všeobecne známe, že červené víno je pre srdce zdravé. Nedávno ale vedci objavili nové dôkazy, prečo je tomu tak. V červenom víne objavili ďalšie látky, ktoré sú schopné znižovať cholesterol v krvi a pôsobiť blahodarne na srdcovo-cievny systém.

17.10.2019 08:38
K ementálu biele víno, ku kačici červené Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vedci z Univerzity v Kalifornii identifikovali v červenom víne ďalšiu skupinu látok, ktorá má schopnosť znižovať cholesterol. Ide o látky, ktoré sa nazývajú saponíny. Sú to zlúčeniny na báze glukózy a môžeme ich nájsť v niektorých rastlinách alebo zelenine. Teraz sa však saponíny našli aj vo víne.

Francúzsky paradox

Vedci si roky lámu hlavu nad tzv. francúzskym paradoxom – „nízky počet srdcovo-cievnych chorôb vo Francúzsku, aj napriek na tuky bohatej strave miestnych obyvateľov.“ Štatistiky hovoria, že v krajine s vychýrenou kuchyňou, kvalitným vínom a syrmi, žije iba 7 % obézneho obyvateľstva.

A keďže Francúzi pijú veľa vína a ich zvyk je piť červené víno pri jedle, nízky počet chorôb srdca bol pripisovaný práve resveratrolu, ktorý sa nachádza v jadierkach hrozna a ktorý pôsobí ako významný antioxidant.

Najnovšie sa ale zistilo, že saponíny z vína sú rovnako dôležité. „Saponíny sú horúcou novou zložkou potravín. Ľudia im začínajú venovať čoraz väčšiu pozornosť. Nikoho by ale nenapadlo hľadať ich vo víne,“ opisuje kalifornský vedec, ktorý sa na štúdii podieľal. Predpokladá sa, že tieto zlúčeniny pochádzajú z voskovej šupky hrozna, ktorá sa počas fermentačného procesu rozpúšťa vo víne. Bola urobená štúdia šiestich odrôd kalifornských vín – štyri červené a dve biele, kde sa porovnával obsah na základe saponínov.

Červené verzus biele?

Počas štúdie bolo zistené, že červené víno obsahuje výrazne vyššie hladiny saponínov ako biele – asi tri- až desaťkrát. Štúdia tiež ukazuje na prepojenie obsahu alkoholu a množstva saponínov.

Čím bol obsah alkoholu vo víne vyšší, tým bol aj ich podiel vyšší. Zároveň sa zistilo, že červené vína obsahujú približne rovnaké množstvá saponínov ako resveratrolu. Predpokadá sa, že resveratrol blokuje oxidáciu cholesterolu, vďaka jeho antioxidačným vlastnostiam, saponíny pôsobia proti absorbcii cholesterolu.

„Saponíny sú bioaktívne zložky, ktorých vlastnosťou je, že znižujú povrchové napätie. Fungujú obdobne ako saponáty, namydlia naše cievy, nervy, orgány a keď sú klzké, neusadia sa na nich mikročastice. Navyše sa uvoľnia aj tie, čo sú usadené, tak je to aj v prípade cholesterolu. V našom výskumnom ústave v Košiciach sme robili štúdie u pacientov, ktorí užívali saponíny na vysoký cholesterol ráno a večer. Laboratórne výsledky ukázali, že do troch až štyroch týždňov došlo u všetkých k poklesu hladiny cholesterolu,“ ozrejmuje biochemik Oto Sova, zo spoločnosti Reparex, ktorý sa výskumu saponínov venuje 25 rokov.

Iné zdroje saponínov

Denný priemerný príjem saponínov u človeka z potravy je malý, odhaduje na niekoľko miligramov. Avšak jeden pohárik červeného vína má celkovú koncentráciu saponínov asi 7 mg, čo robí červené víno ich významným zdrojom.

„Podľa dnešných poznatkov je pre dospelého človeka priaznivý preventívny prísun saponínov v dávke jeden gram denne a pri odstraňovaní usadenín z ciev a orgánov dva až štyri gramy denne. Pokiaľ neboli iné zdroje saponínov, museli sme sa uskromniť s ich príjmom v miligramovej škále. V súčasnosti je už možné kúpiť saponínový extrakt v podobe kapsúl,“ dopĺňa doktor Sova.

Okrem vína patria medzi ďalšie potraviny obsahujúce značné množstvo saponínov aj olivový olej, sója, hrach, fazuľa, cícer alebo špargľa. Zlúčeniny sú ešte hojnejšie zastúpené v púštnych rastlinách. Najväčší podiel ich má palma Yucca Shidigera, ktorá práve vďaka saponínom dokáže prežívať v nehostinných púštnych podmienkach bez vody aj niekoľko týždňov a kde sa teploty pohybujú v noci od –15 až po +45°C cez deň. Aj preto palmu indiáni nazývali ako strom života.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ovocie #zelenina #cholesterol #červené víno #glukóza #saponíny