Egyptskí archeológovia objavili v Luxore 20 starovekých sarkofágov

Archeológovia v egyptskom Luxore objavili najmenej 20 starovekých drevených sarkofágov.

16.10.2019 08:13 , aktualizované: 18.10.2019 14:01
Egypt Antiquities Foto:
Hieroglyfmi bohato zdobené a farebné sarkofágy boli objavené v rozsiahlej archeologickej lokalite na západnom brehu Nílu.
debata

O náleze informovalo egyptské ministerstvo pre pamiatky na twitteri a uviedlo, že podrobnosti k „najväčšiemu a najvýznamnejšiemu“ nálezu za posledné roky oznámi v sobotu na tlačovej konferencii.

Hieroglyfmi bohato zdobené a farebné sarkofágy boli objavené v rozsiahlej archeologickej lokalite na západnom brehu Nílu – v thébskej nekropole. Vek pamiatok nie je jasný, pohrebisko zaradené na zozname svetového dedičstva UNESCO totiž zahŕňa hrobky od Strednej a Novej ríše až po takzvané Neskoré obdobie, kedy bol Egypt sčasti pod perzskou nadvládou (1994 až 332 pred naším letopočtom).

Luxor je jednou z najnavštevo­vanejších turistických destinácií v Egypte. Návštevníci okrem nekropoly, vrátane slávneho Údolia kráľov, mieria tiež na parníky, ktoré odtiaľ odplávajú na výlety po Níle. Egypt sa v posledných rokoch snaží o nových nálezoch dôkladne informovať, a nalákať tak viac návštevníkov; turistický sektor tvrdo zasiahlo povstanie a politické nepokoje takzvanej arabskej jari v roku 2011.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Luxor #sarkofág #ministerstvo pre pamiatky #hieroglyfy