Naše telo 'zabudlo' čo jesť, čoraz viac ľudí je závislých od 'zakázaných' potravín

Vyznávači zdravého životného štýlu, milovníci behanie, alergici, či už skutoční alebo údajní, fanatici štíhlej línie - z toho či onoho dôvodu sme takmer všetci posadnutí jedlom. A napriek tomu sa šíri obezita.

06.12.2019 06:00
obezita, jedlo, fastfood, zelenina, Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z mnohých dôvodov, životných skúseností a vonkajších faktorov, ktoré nás ovplyvňujú, už jedlo nemá neutrálnu hodnotu a my už takmer nevieme jesť. Píše to taliansky denník Corriere della Sera.

Pokiaľ ide o niektoré potraviny, sme nimi posadnutí, nech už ich konzumujeme príliš veľa, alebo sa im vyhýbame, ako by boli jedovaté. Ani snaha vyhľadávať jedlá, ktoré prospievajú nášmu zdraviu, nemusí byť vždy „zdravé“. A tak sme stále na diéte a priberáme.

„Máme jednoduchý prístup k lacnému jedlu, ktoré je vysoko energetické. Je mnoho pokrmov, ktoré zvádzajú primitíva, ktorý je v každom z nás a ktorý má snahu ukladať tuk, pretože sa obáva obdobia nedostatku, ktorý už dnes v západnom svete neexistuje,“ hovorí Stefano Erzegovesi, psychiater a nutričný ​​poradca z Centra pre liečbu porúch príjmu potravy pri klinike San Raffaele v Miláne.

„Ak telo neustále udržiavame v nedostatku, ktorý znamená, že jeme len málo sacharidov a málo tukov, nakoniec sa dostaneme do situácie, kedy prílišná reštrikcia vytvorí predpoklady pre nekontrolovateľný prísun zakázaných potravín,“ uvádza Erzegovesi. Mnohí ľudia sú dnes závislí práve na tých takzvaných zakázaných potravinách.

„Západná výživa sa stala neustálym bojom medzi dvoma extrémami: na jednej strane príliš veľa soli, cukru a tuku, na strane druhej snahy týchto potravín sa vzdať. Tak jedlo nad nami získava moc,“ dodáva psychiater.

Svetová populácia však neustále naberá na váhe. Podľa štúdie Global Burden of Disease bolo v roku 2017 najmenej 11 miliónov úmrtí nepriamo spôsobených nevyváženou stravou, ktorá viedla, okrem iného, k srdcovým chorobám, rakovine a cukrovke.

„Náš výskum ukázal, že hlavnými faktormi rizika úmrtia je strava bohatá na sodík, sladené nápoje a údeniny,“ uvádza hlavný autor štúdie Chris Murray z Washingtonskej univerzity. „Na jedlo veľa myslíme, ale žujeme ho len krátko. Technika mindfulness, ktorú nutriční ​​poradcovia používajú u obéznych ľudí, kladie dôraz práve na to, aby sme si uvedomovali, čo jeme, cítili, čo si vkladáme do úst. To pomáha v tom, aby sme sa pri jedle dokázali ovládať,“ hovorí doktor Erzegovesi.

Technika mindfulness je jedným zo spôsobov, ako sa vymaniť zo špirály jojo efektov, kedy sa po diéte váha vracia späť, a ako si znovu zvyknúť jesť jednoducho a zdravo. To je aj cieľom niektorých skupín ľudí, ktorí vystupujú proti diétam a zdokonalili metódy, ako sa zbaviť posadnutosti jedlom. Jednou z týchto metód je jesť všetko, čo chceme a čo naše telo víta, mať vyváženú stravu bez excesov.

Skutočne telo vie, čo jesť, a my ho musíme len počúvať. „Telo by to vedelo, ale rodinné faktory, vzory štíhlosti v médiách alebo široká dostupnosť potravín na trhu spôsobujú, že to telo zabudlo. Bolo by potrebné, aby sme mali široký prístup k zdravej a prirodzenej potrave a mali aj konkrétne príklady nakupovania a varenia,“ hovorí Erzegovesi.

Problém tkvie v tom, že v západnom svete žijeme v prostredí vyvolávajúcom obezitu podporovanom marketingom a reklamou, ktorá nás bombarduje neustálou stimuláciou k jedlu. Tomu je skutočne ťažké sa vyhnúť. Potraviny sa tiež používajú ako regulátory nálady. Do istej miery je to normálne, ale nemožno to zneužívať. Ak máme problémy s váhou, je dôležité obrátiť sa na nutričného poradcu. Treba tiež prihliadať na psychickú stránku, aby sa diéta nestala chorobnou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #životný štýl #jedlo #obezita #konzumácia #alergie