Ľudia by si mali sledovať cholesterol od 25. roku života

Ľudia by si mali kontrolovať cholesterol už od 25. roku života.

12.12.2019 09:00
srdce, cieva, cholesterol, krv, infarkt Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V novej štúdii to uviedli vedci, ktorí svoje výsledky publikovali v týždenníku The Lancet. Čím skôr podľa nich začnú ľudia bojovať s cholesterolom prostredníctvom diét či liekov, tým je to pre nich lepšie.

Analyzovali pritom dáta takmer 400-tisíc ľudí z 19 krajín a našli prepojenie medzi úrovňou zlého cholesterolu a rizikom vzniku kardiovaskulárnych chorôb už od ranej dospelosti počas nasledujúcich 40 a viac rokov. Dokázali tiež odhadnúť pravdepodobnosť infarktu alebo mŕtvice u ľudí starších ako 35 rokov, a to na základe pohlavia, hladiny zlého cholesterolu, veku a ďalších faktorov, akými sú fajčenie, cukrovka, výška, hmotnosť a krvný tlak.

Spoluautor výskumu Stefan Blankenberg z nemocnice špecializovanej na srdcové a cievne ochorenia v Hamburgu uviedol, že doteraz vedeli odhadnúť pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení na desať rokov dopredu, čím dochádza „k podceňovaniu celoživotného rizika najmä u mladých ľudí“. Blankenberg vyhlásil, že mladí ľudia by mali poznať hladinu cholesterolu v ich tele. Upozorňuje, že ľudia sa niekedy viac spoliehajú na užívanie liekov a zanedbávajú zdravý životný štýl.

Nilesh Samani z British Heart Foundation povedal, že „táto štúdia opäť zdôrazňuje dôležitosť cholesterolu ako hlavného faktora výskytu infarktu a mŕtvice“. „Takisto nám ukazuje, že u niektorých ľudí môže mať zavedenie opatrení na zníženie hladiny cholesterolu v oveľa skoršom štádiu podstatný prínos v súvislosti s redukciou dlhodobého rizika vzniku týchto chorôb,“ dodal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #štúdia #ľudia #vedci #výskum #cholesterol #diéty