Odborníci varujú pred hrozbou smrteľného vírusu nipah

Smrteľný vírus nipah, prenášaný druhom netopierov, si už vyžiadal obete v južnej a juhovýchodnej Ázii. Podľa expertov má "veľký epidemický potenciál", informovala v pondelok agentúra Reuters.

09.12.2019 17:29
debata (2)

Vírus s úmrtnosťou od 40 do 90 percent po prvý raz identifikovali v roku 1999 v Malajzii, kde si vyžiadal 105 obetí. Odvtedy ho zaznamenali v Singapure, Kambodži, Thajsku, Bangladéši a najnovšie v Indii. Lieky ani vakcína proti nemu stále neexistujú.

„Od jeho objavenia uplynulo už 20 rokov, ale svet stále nie je adekvátne pripravený čeliť globálnej hrozbe, ktorú nipah predstavuje,“ vyhlásil Richard Hatchett, šéf organizácie CEPI – Koalícia pre inovácie epidemickej pripravenosti, ktorá tento týždeň spoluorganizuje konferenciu venovanú tomuto vírusu v Singapure.

CEPI je partnerská organizácia epidemiológov a verejných, súkromných, filantropických a občianskych organizácií založená v roku 2017 s cieľom podporiť a urýchliť vývoj vakcín proti novoobjaveným chorobám.

Vírus nipah prenášajú najmä kalone, ktoré sú poddruhom netopierov. Tie sú v Ázii obľúbeným pokrmom. Prenášať ho môžu tiež prasatá a ľudia. Od svojho objavenia v roku 1999 spôsobil už niekoľko epidémií. V roku 2001 sa objavil v Bangladéši. Minulý rok prenikol do indickej Kéraly, kde zabil 17 ľudí.

„Epidémie vírusu nipah boli dosiaľ obmedzené na južnú a juhovýchodnú Áziu, ale tento vírus má závažný epidemický potenciál, pretože kalone, ktoré vírus prenášajú, obývajú tropické a subtropické oblasti, v ktorých žijú viac ako dve miliardy ľudí,“ povedal Hatchett. Kalone žijú tiež v Afrike, kde prenášajú ebolu, a v Austrálii, kde šíria choroby príbuzné vírusu nipah.

Vírus nipah sa môže prenášať tiež z človeka na človeka. Podľa Hatchetta sa preto môže teoreticky dostať aj do husto obývaných mestských oblastí.

Dvojdňová konferencia v Singapure, prvá zameraná na vírus nipah, sa začala v pondelok (9. decembra). Spoluorganizujú ju CEPI a univerzita Duke-NUS Medical School v Singapure. „Proti nákaze vírusom nipah aktuálne neexistujú konkrétne lieky ani vakcíny, hoci ju Svetová zdravotnícka organizácia označila za chorobu, ktorej je potrebné sa venovať prioritne,“ dodal spolupredseda konferencie profesor Wang Linfa.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus nipah