Koniec mýtom o víne ako lieku. Pohárik zdraviu neprospieva

Niektorí ľudia si pochvaľujú priaznivý vplyv pohára červeného vína denne na srdce. Čo na to ale hovorí veda? Tento alkohol má vďaka svojim antioxidantom povesť, že chráni srdce a cievy. Avšak vedecké štúdie túto vlastnosť sotva potvrdzujú, píše francúzsky denník Le Figaro.

16.01.2020 06:30
žena, alkohol, drink, víno, červené, party,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (47)

„Doteraz nemáme žiadny dôkaz o tom, že je pohár červeného vína denne prospešný pre zdravie,“ hovorí profesor Mickaël Naassila z univerzity Picardie-Jules Verne a prezident Francúzskej spoločnosti pre štúdium alkoholu.

„Malý ochranný efekt pokiaľ ide o riziko infarktu a trombózy sa preukázal u ľudí vo veku od 40 do 60 rokov, ale nad tým široko prevažujú škodlivé účinky na ďalšie orgány,“ pripája sa profesor Michel Reynaud, prezident Akčného fondu proti závislostiam. „Tento úžitok je bezpredmetný v porovnaní s tým, ako alkohol podporuje vznik rakoviny a demencie, ako je spojený s násilím a autonehodami,“ dodáva.

Mýtus vína ako lieku sa zrodil v roku 1981, keď traja francúzski vedci konštatovali, že Francúzi sú menej náchylní k infarktu ako iné národy, hoci ich strava je dosť bohatá na tuky. Veľmi rýchlo niektorí spojili tento „francúzsky paradox“ s popíjaním vína. V roku 1992 dvaja francúzski vedci, Serge Renaud a Michel de Lorgeril, publikovali v časopise The Lancet štúdiu, z ktorej vyplývalo, že umiernená konzumácia alkoholu – ktorú stanovili na dva – tri poháre vína denne! – znižuje o 40 percent riziko kardiovaskulárnych chorôb.

Táto teória ale dostala veľmi skoro trhliny. „Niektoré štúdie priniesli výsledky idúce rovnakým smerom, ale mali veľa nedostatkov,“ zdôrazňuje profesor Reynaud. Ich autori tvrdili, že tí, ktorí umiernene popíjajú víno, sú zdravší ako abstinenti. Nebrali však do úvahy to, že mnoho ľudí abstinuje preto, lebo mali problémy s alkoholom alebo majú chronickú chorobu a berú lieky, na ktoré sa nesmie piť alkohol. Štúdia zverejnená v roku 2016 ukázala, že zo 2 200 vedeckých prác na túto tému malo len 13 správnu metodológiu.

Okrem toho sa objavilo mnoho publikácií, ktoré vyvracajú teóriu prospešnosti pohára vína denne. Nedávno niekoľko štúdií, vrátane tej, ktorá sledovala pol milióna osôb počas desiatich rokov, dokonca preukázalo, že neexistuje neškodná konzumácia alkoholu. „Naozaj už nemožno tvrdiť, že mierna konzumácia alkoholu je prospešná,“ potvrdzuje doktor Thierry Favrod-Coune, ktorý sa zaoberá liečbou závislostí pri univerzitných klinikách v Ženeve.

Niektorí sa snažia zachrániť povesť vína, zvlášť červeného, ​​tým, že zdôrazňujú prítomnosť resveratrolu, prírodného antioxidantu v hrozne. Resveratrol pôsobí protizápalovo a nájdeme ho aj v inom ovocí. Avšak dôkazy o jeho užitočnosti pre ľudské zdravie chýbajú. „Museli by sme zjesť niekoľko kilogramov hrozna, aby sa niečo dialo,“ zdôraznil profesor Reynaud.

„Je potrebné prestať podporovať mýtus magického nápoja,“ uviedol profesor Naassila. Pripomenul, že alkohol je vo Francúzsku hlavnou príčinou hospitalizácie, ale aj po tabaku druhým faktorom spôsobujúcim rakovinu. Aby sme tieto riziká obmedzili, odporúčajú zdravotníci nepiť viac ako dva poháriky vína za deň a najmenej dva dni v týždni abstinovať.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #štúdia #vedci #výskum #červené víno #škodlivosť #pohár vína