Rakovinu semenníkov možno úspešne liečiť len jedným cyklom chemoterapie

Rakovinu semenníkov možno úspešne liečiť len jedným cyklom chemoterapie. Lekári vo svojej štúdii zverejnenej v žurnále European Urology uviedli, že počas ich výskumu, na ktorom sa zúčastnilo 246 pacientov, mal jeden cyklus liečby rovnaký efekt, ako štandardné dva cykly.

18.01.2020 07:01
prostata, penis, močové ústroje, pohlavné... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rozdiel bol v tom, že kratšia a lacnejšia liečba má pre pacientov zároveň oveľa menšie vedľajšie účinky, medzi ktoré patria napríklad oslabenie imunitného systému, poškodenie orgánov, ako napríklad obličiek alebo zvýšenie rizika infekčných ochorení. Chemoterapia tiež môže mať vplyv na plodnosť. Experti tvrdia, že nové zistenia môžu predstavovať „obrovský rozdiel“ pre kvalitu života ľudí.

Na projekte, ktorého cieľom bolo znížiť vedľajšie účinky liečby, spolupracovali Ústav pre výskum rakoviny v Londýne a University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust.

Všetci pacienti mali vysoké riziko návratu rakoviny a absolvovali jeden cyklus chemoterapie. O dva roky neskôr sa rakovina opäť objavila len u 1,3 percenta z nich, čo je takmer rovnaký počet ako u mužov, ktorí podstúpili dva cykly. „Zníženie dávky chemoterapie môže mladých mužov, ktorí majú pred sebou celý život, ušetriť od dlhotrvajúcich vedľajších účinkov. Znamená to tiež, že na liečbu budú musieť absolvovať menej návštev v nemocnici,“ povedal Robert Huddart z Ústavu pre výskum rakoviny. „Tento nový test už mení klinickú prax v globálnom meradle,“ dodal.

„Naša štúdia priniesla silné dôkazy o tom, že na liečbu rakoviny semenníkov môžeme znížiť počet cyklov chemoterapie z dvoch na jeden,“ vyjadrila sa ďalšia členka tímu Emma Hall.

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #liečba #semenníky #chemoterapia