Nedostatok spánku ťažko postihuje organizmus

Nedostatok spánku nevyvoláva len chronickú únavu. Môže mať tiež ťažké dopady aj na fungovanie organizmu, napísal francúzsky týždenník L'Express.

27.01.2020 07:44
hodiny, budík, spánok Foto:
Dostatočné množstvo spánku je podľa vedcov rovnako dôležité ako zdravé stravovanie.
debata (1)

Je jedna hodina po polnoci a tridsaťjedenročný Pierre, ktorý sa práve vrátil z práce, sa zvalí na posteľ. O štyri hodiny mu zazvoní budík a začína mu nový deň. Tento náročný rytmus praktizuje už týždeň, aby dokončil jeden projekt. „Akonáhle som sa natiahol, okamžite som zaspal,“ spomína.

Kruhy pod očami, nálada na bode mrazu, vlčí hlad. Pierre trpí nedostatkom spánku. Ten má okrem veľkej únavy mnohonásobne negatívny vplyv na organizmus a bráni jeho dobrému fungovaniu.

„Odhaduje sa, že dospelý človek potrebuje sedem až osem hodín spánku denne,“ pripomína profesor Damien Léger, šéf Centra pre spánok a bdenie pri nemocnici Hôtel-Dieu v Paríži.

Ľudia, ktorí spia menej ako šesť hodín denne, sa vystavujú väčšiemu riziku najrôznejších ochorení. Nedostatok spánku sa prejavuje na rôznych úrovniach: metabolickej, kognitívnej a v správaní. Únava najprv mení charakter jedinca. „Moja morálka bola na bode mrazu. Bol som nervózny, netrpezlivý a nedokázal som sa sústrediť,“ uvádza Pierre.

Damien Léger tiež pripomína, že ľudia, ktorí málo spia, majú veľmi zníženú pozornosť, oslabenú schopnosť reagovať, úzkosti, zle fungujúcu pamäť. Tieto problémy, v ktorých zozname by sme mohli pokračovať, sú len špičkou ľadovca.

Spánok je životne dôležitý, pretože umožňuje telu pripraviť sa na nasledujúci deň. "V noci sa nastavuje metabolická rovnováha na nadchádzajúcich 24 hodín, teda energetická rovnováha. Keď sú biologické hodiny narušené, je narušená aj sekrécia niektorých hormónov, ako je ghrelin (rastový hormón), leptín (hormón sýtosti) alebo kortizol (stresový hormón). Nedostatok spánku naruší metabolizmus a tým sa zvyšuje riziko vzniku nadváhy, srdcových príhod, cukrovky druhého typu a dokonca aj niektorých druhov rakoviny.

„Výživa a spánok sú silne prepojené a jedno ovplyvňuje druhé,“ uvádza doktorka Corinne Chicheporticheová-Ayacheová. Po dvoch týždňoch nedostatočného spánku začínajú ľudia výrazne priberať na váhe. Zásadný je spôsob, akým jeme, a výber potravín, hovorí lekárka. Spánok môže narušiť trávenie. Žalúdok produkuje energiu, ktorá zvyšuje telesnú teplotu. Spíme lepšie, keď táto teplota mierne poklesne.

„Keď je človek unavený, je energetická potreba vyššia. Organizmus si žiada výdatnejšie pokrmy. Ľudia potom vyhľadávajú energeticky bohaté jedlá, a tak postupne priberajú,“ zdôrazňuje Chicheporticheová-Ayacheová.

„Tendencia ukrajovať z času spánku sú veľmi silné. Dnes je spánok ohrozený zamestnaním (nočná práca alebo dochádzanie na veľkú vzdialenosť) a voľnočasovými aktivitami, ktoré sú teraz veľmi spojené s technológiami, ktorých negatívny vplyv na zaspávanie je známy. Muži a ženy, ktorí pracujú v noci, spia v priemere o hodinu menej ako ostatní,“ uvádza Damien Léger. Zdá sa, že to je jeden z karcinogénnych faktorov, pretože počet rakoviny prsníka a prostaty je u týchto pracujúcich výrazne vyššia.

Len málokto však pomýšľa na to, aby ovplyvniť svoj spánok a vyhnúť sa tak vyššie uvedeným chorobám. Často je krátky spánok považovaný za nevyhnutný. Určiť, že chorobu vyvolal nedostatok spánku, je komplikované tým, že pacient má často viac zdravotných ťažkostí zároveň. Corinne Chicheporticheová-Ayacheová zdôrazňuje, že je potrebné načúvať signálom tela. K obvyklým odporúčaním tak možno pridať tretie: jesť zdravo, hýbať sa a spať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #únava #spánok #zdravotné problémy #nedostatok spánku