Po maratóne malo 70 percent bežcov poškodené srdce, ukázala štúdia

Lekári z Inštitútu klinickej a experimentálnej medicíny (IKEM) odhalili, že 70 percent bežcov, ktorí sa vlani zapojili do štúdie pri pražskom maratóne, malo dočasne poškodené srdce, štvrtina z nich i obličky.

06.02.2020 08:06
debata (15)

Lekári konštatovali, že amatérski pretekári mnohokrát nie sú na extrémne preteky pripravení a nepoznajú svoj zdravotný stav.

Medzi bežné následky zabehnutia maratónu patrí dehydratácia, časť bežcov po dobehnutí skolabuje, objavujú sa aj nebezpečné syndrómy z prehriatia. Môže byť poškodené srdce, obličky alebo pečeň. Až 80 percent má nejaké tráviace problémy.

„Účinky sú zvyčajne prechodné a po nejakom čase rekonvalescencie ustupujú,“ povedala prednostka Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej starostlivosti IKEM Eva Kieslichová. Dôvodom takýchto stavov je podľa nej neodhadnutie intenzity behu zo strany športovcov a nedostatočný tréning.

Poškodenie srdca pri maratóne podľa lekárov z IKEM signalizujú bielkoviny buniek zvanej troponíny. Podľa autora štúdie Marka Protuša z Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej starostlivosti IKEM mali takmer všetci bežci tieto hodnoty po dobehnutí maratónu mimo normálne rozmedzie a o deň neskôr sa u väčšiny vrátili do normálnych hodnôt.

„Ak beží rovnomerne a má pravidelnú tepovú frekvenciu, má menšie riziko, že dôjde k zvýšeniu troponínu,“ vysvetlil. Rovnomernosť tempa sa u väčšiny pretekárov v druhej polovici pretekov zhoršuje, často nielen spomaľujú, ale tiež prechádzajú do chôdze. „Asi desať percent bežcov malo spomalenie tempa až o 40 percent,“ dodal. Len pomalé tempo nevadí, rizikom je jeho kolísanie.

V IKEM testovali vlani v máji pred maratónom, bezprostredne po dobehnutí a na druhý deň 97 bežcov. Podľa lekárov sa tak ukázalo, že aj aktívni, hoci rekreační športovci, ktorí sa na maratón pripravovali pravidelným športom niekoľkokrát týždenne, sú vlastne rovnako „chorí“ ako bežná populácia. „Zistili sme, že 50 bežcov malo neliečenú hypertenziu, 55 neliečenú poruchu metabolizmu tukov a desať ľudí abnormálne nález pri echokardiografickom vyšetrení,“ povedal Protuš. Viac ako štvrtina mala tiež v rodine niekoho s ochorením srdca.

Účastníci štúdie neboli proti bežnej populácii ani chudší. „To bolo jedno z prekvapení našej štúdie, že naši bežci nie sú ľahší. Ich BMI zodpovedá bežnej populácii,“ povedal Protuš. BMI, čiže body mass index, vyjadruje vzťah medzi hmotnosťou a výškou. Normálne hodnoty sú medzi 18,5 a 25. Súvislosť dosiahnutého času s hmotnosťou nie je podľa za potaš nijako silná.

„V posledných rokoch bolo na kliniku prijatých niekoľko amatérskych bežcov v kritickom stave so syndrómom prehriatia, poruchou vedomia, kŕčmi a závažným poškodením orgánov,“ oznámila prednostka Kieslichová. Dvom mužom, vrátane šestnásťročného, ​​museli lekári transplantovať pečeň. Dvaja zo siedmich takto postihnutých zomreli.

Veľká časť do projektu zapojených lekárov sú sami bežci vrátane prednostu kardiocentra IKEM Jana Pirka. Podľa neho tak cieľom štúdie rozhodne nie je od behu odrádzať. „Každý bežec by sa mal postaviť na štartovaciu čiaru akéhokoľvek preteku len vtedy, ak predtým neprekonal žiadne akútne ochorenie. Maratón nie je pre každého a nikto by sa nemal snažiť ho dokončiť za každú cenu,“ dodal.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #lekári #srdce #maratón #obličky #pretekári