Brnianski vedci odhalia z krvi nádor hrubého čreva

Novú diagnostickú metódu pre rozpoznanie a sledovanie vývoja kolorektárlneho karcinómu, teda nádoru hrubého čreva a konečníka, vytvorili vedci z inštitútu CEITEC Masarykovej univerzity (MU) v spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavom (MOÚ).

16.02.2020 18:25
prototyp diagnosticke soupravy II Foto:
Prototyp diagnostickej súpravy.
debata

Patentovanú metódu chce pre výrobu diagnostických súprav využiť česká biotechnologická spoločnosť BioVendor, ktorá s MU a MOÚ uzatvorila na prelome roku licenčnú zmluvu. Hotový a klinicky preverený set by mohol byť k dispozícii do dvoch rokov.

Aktuálne sa dá tento typ rakoviny odhaliť s pomocou testu na okultné, teda skryté, krvácanie v stolici a následným kolonoskopickým vyšetrením. Nová diagnostiká metóda dokáže prítomnosť nádorových buniek odhaliť z krvi pacienta.

Základom metódy, ktorú vyvinul tím pod vedením Ondřeja Slabého, je sledovanie hladiny niekoľkých takzvaných cirkulujúcich mikroRNA, ktoré sa do krvi pacienta dostávajú z nádorového tkaniva. Metóda dokáže rozlíšiť, či má človek nádor hrubého čreva alebo nie, lekári z nej môžu odvodiť tiež úspešnosť liečby a prípadne to, či sa nádor nevracia.

„Naša metóda dokáže tiež pomerne citlivo predpovedať nádej prežitia pacienta v horizonte troch rokov, a to v ktoromkoľvek klinickom štádiu choroby. To je dôležité pre plánovanie liečby, napríklad pre rozhodnutie, či pacient podstúpi len chirurgický zákrok, alebo či bude potrebovať aj chemoterapiu,“ priblížil možnosti diagnostickej sady Slabý.

Niektoré mikroRNA sú využívané bunkami vrátane nádorových na vzájomnú komunikáciu, preto sa môžu dostať do krvného obehu a na základe ich hladín je potom možné zistiť prítomnosť, ale aj vybrané vlastnosti nádorovej choroby. Aby vedci našli tie, ktoré súvisia s kolorektálnym karcinómom, porovnali hladiny mikroRNA u stoviek pacientov a stoviek zdravých ľudí. Nová metóda je podľa Slabého veľmi efektívna, má totiž 90 % citlivosť – dokáže teda zo vzorky krvi správne identifikovať deväť z desiatich pacientov s kolorektálnym karcinómom.

Zdroj: Masarykova univerzita

debata chyba
Viac na túto tému: #onkológia #vedci #výskum #diagnostika #Masarykova univerzita #hrubé črevo