Vedci popísali 'torpédo efekt' v bunke

Vedci z Mikrobiologického ústavu AV ČR objavili nový mechanizmus, ako dokáže bunka odstraňovať nefunkčné komplexy, ktoré vzniknú pri prepise genetickej informácie.

21.02.2020 07:01
debata
Schéma torpédo efektu: model RNázy J1 fungujúca... Foto: avcr.cz
dna Schéma torpédo efektu: model RNázy J1 fungujúca ako torpédo, disociujíca zastavené komplexy RNAP z DNA.

Tím vedený Liborom Krásnym z Laboratória mikrobiálnej genetiky a génovej expresie sa tomuto výskumu venoval osem rokov. Spolupracoval pritom s odborníkmi z dvoch fakúlt Univerzity Karlovej aj francúzskej Université de Paris. Výsledky, ktoré publikoval The EMBO Journal, sú dôležité pre pochopenie mechanizmov, ako predchádzať mutáciám génov.

Molekula DNA sa niekedy nazýva „kniha života“, lebo sú v nej zakódované všetky zásadné informácie o organizme. Pri prepise z DNA do RNA, čo je nevyhnutné pre výstavbu bielkovín, sa však občas celý proces zastaví a na úrovni chromozómov vznikne prekážka. Táto prekážka môže byť RNA polymeráza, enzým, ktorý prepisuje DNA do RNA. Ak by RNA polymeráza zostala zastavená, mohlo by dôjsť k zrážke s replikačným strojom (zdvojenie DNA pri delení bunky) a vzniku mutácií.

„Pri skúmaní baktérie Bacillus subtilis sme zaznamenali celkom nový mechanizmus: určitý typ enzýmu, konkrétne enzým RNáza J1, dokázal rozpoznať, dostihnúť a efektívne uvoľniť zastavenú RNA polymerázu z DNA. Proces sme preto nazvali, a celkom oprávnene,‚torpédo efekt‘,“ vysvetľuje Libor Krásny z Mikrobiologického ústavu AV ČR.

Tím teraz pokračuje v detailnom výskume. Zaujímať sa budú o to, ktoré časti zúčastnených enzýmov spolu reagujú a s akým účinkom. Proces popísaný pri baktérii je totiž rovnaký ako u vyšších organizmov vrátane človeka. „Tieto poznatky môžu byť v budúcnosti nápomocné pri odhaľovaní podstaty genetických ochorení, kedy má pacient mutácie v génoch analogických RNáz,“ dopĺňa Libor Krásny.

Zdroj: Mikrobiologický ústav AV ČR

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #výskum #bunka #DNA #genetika