V USA začali testy lieku na koronavírus

V americkom štáte Nebraska začali klinické testy lieku remdesivir, ktorý by mohol pomôcť ľuďom nakazeným novým typom koronavírusu.

25.02.2020 22:56
Koronavírus / 2019-nCoV / Foto: ,
Koronavírus (2019-nCoV).
debata (7)

S odkazom na vyjadrenie miestnych zdravotníckych úradov o tom informovala agentúra AP. Liek pred niekoľkými rokmi vyvinul tím vedcov kalifornskej firmy Gilead Sciences, na čele ktorého stojí Čech Tomáš Cihlář.

Lekári chcú do testov zapojiť až 400 ľudí v 50 krajinách sveta. Polovici z nich pritom dajú remdesivir, zatiaľ čo zvyšku bude podané len placebo, teda látka bez účinku upravená do rovnakej podoby ako liek.

Prvým účastníkom testu v USA je nakazený Američan vo fakultnej nemocnici univerzity v Nebraske, ktorý bol nedávno evakuovaný z výletnej lode Diamond Princess. Do štúdie sa však budú môcť zapojiť všetci pacienti hospitalizovaní s chorobou COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje. Jedinou podmienkou je, že musí vykazovať aspoň mierne symptómy nákazy.

Na COVID-19 zatiaľ neexistuje žiadny liek ani vakcína. Lekári tak nakazeným podávajú len prípravky, ktoré zmierňujú symptómy choroby, medzi ktoré patrí horúčka, kašeľ a dýchavičnosť. V ťažkých prípadoch pomáhajú pacientom s dýchaním či okysličovaním krvi prístroje, aby sa zmiernila námaha pľúc a srdca.

V Číne, odkiaľ sa nový koronavírus šíri a kde má najviac obetí, začali dve podobné štúdie už skôr. Predmetom jednej z nich je takisto remdesivir, druhá sa týka možného využitia liekov proti vírusu HIV, ktorý spôsobuje ochorenie AIDS.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila v januári remdesivir za „najsľubnejšieho kandidáta“ na liek proti chorobe COVID-19. Látku lekári už krátko skúšali na pacientoch nakazených ebolou v Kongu, kde však testy následne zastavili. WHO však citovala štúdie, podľa ktorých remdesivir zaberal na choroby SARS a MERS, ktoré sú spôsobené príbuzným typom koronavírusov.

Remdesivir už lekári v USA využili pri liečbe malého počtu pacientov. Jedným z nich bol muž v štáte Washington nakazený koronavírusom, ktorý sa následne vyliečil. Nie je však priamo preukázateľné, že za jeho zotavením stál práve liek z dielne firmy Gilead Sciences.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #lieky #testy #koronavírus